ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Γκόρτσος: Τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αλλάζουν οι νέοι κανόνες της "Βασιλείας ΙΙΙ"

21:09 - 16 Μαρ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι επερχόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις τόσο στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων της "Βασιλείας ΙΙΙ", όσο και γενικότερα η σταδιακή υιοθέτηση άλλων ρυθμιστικών κανόνων και οδηγιών (όπως για παράδειγμα κανόνων για την προστασία των καταναλωτών) σε διεθνές επίπεδο, που μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υιοθετηθούν και στην Ελλάδα, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στο ετήσιο Τραπεζικό Φόρουμ, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του με θέμα "η ρυθμιστική παρέμβαση ως παράγοντας μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών", ο κ. Γκόρτσος αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις από την εφαρμογή των κανόνων που επιβάλλει η "Βασιλεία ΙΙΙ", επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα πιστωτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο θα κληθούν να προχωρήσουν σταδιακά σε σημαντικής έκτασης ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου μέχρι το 2018.
Ο κ. Γκόρτσος, αναφερόμενος γενικότερα στις επικείμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισήμανε ότι διανύουμε μια χρονική περίοδο υπερβολικής ρυθμιστικής παρέμβασης (over-regulation), απόρροια της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, μιας παρέμβασης όμως που θα επηρεάσει αισθητά το κόστος λειτουργίας των τραπεζών.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πρωτογενή προβλήματα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζουν είναι απόρροια των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης στην οποία έχει εκτεθεί η χώρα μας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.