ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η Βασιλεία ΙΙΙ θα έχει επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών"

19:22 - 18 Μαρ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι τράπεζες επιδιώκουν περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της πληροφορικής και βελτίωση της αποτελεσματικότητας, μέσα από την κεντροποίηση των συστημάτων, υπηρεσιών και εργασιών, την επαναδιαπραγμάτευση όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές πληροφορικής των τραπεζών, τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τον εξοπλισμό πληροφορικής των τραπεζών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Τραπεζικό Φόρουμ με θέμα "Πληροφορική και Τράπεζες:Η Καινοτομία ως παράγοντας μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών-Διαπιστώσεις, Κατευθύνσεις, Προοπτικές", που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ.
Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου συγκαταλέγονται επίσης τα ακόλουθα:
- Προβλέπεται μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών που θα πρέπει να είναι πελατοκεντρικό. Οι τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, θα βελτιώσουν τη διαχείριση της πελατείας τους με σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών.
- Η "Βασιλεία ΙΙΙ" θα έχει επιπτώσεις στο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, καθώς προσδιορίζει νέες απαιτήσεις συμμόρφωσης σε θέματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Εκτός ελλαδικού χώρου οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία η οποία προβλέπεται να επεκταθεί, καθώς οι οικονομίες των χωρών αυτών αρχίζουν να ανακάμπτουν και να περνούν σε φάση ανάπτυξης.
- Μετά από την τάση αυξανόμενης μόχλευσης η οικονομική συγκυρία οδηγεί στην απομόχλευση και στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.
- Στις τεχνολογικές προτεραιότητες που θέτουν οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τραπεζών, διαπιστώθηκε ότι σε υψηλό βαθμό προτεραιότητας βρίσκονται τα θέματα του IT management και των "mobile technologies".
- Οι τεχνολογίες βελτίωσης της ασφάλειας των συστημάτων βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα, παρά το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει ήδη οι ελληνικές τράπεζες. Έχει επεκταθεί σημαντικά η εφαρμογή της τεχνολογίας "EMV chip", που παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια στις κάρτες συναλλαγών της πελατείας των τραπεζών.
- Οι ανέπαφες συναλλαγές για μικροπληρωμές αναμένεται να καταλάβουν σημαντικό χώρο των καθημερινών συναλλαγών.
- Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην πληροφορική των τραπεζών. Θα υπάρχει στασιμότητα επενδύσεων στα κεντρικά τραπεζικά συστήματα (core banking συστήματα), ενώ θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης κινδύνων και τεχνολογιών που θα μειώνουν το λειτουργικό κόστος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.