ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρες ευθύνης για την διοίκηση της Emporiki Bank

13:47 - 06 Ιουλ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει η διοίκηση της Emporiki Bank κατά την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλλει η Credit Agricole και η τράπεζα Κύπρου. Αν και στο ΔΣ που θα συγκληθεί δεν θα ληφθούν αποφάσεις αφού η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη , ωστόσο οι παρατηρήσεις που θα υπάρξουν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η διοίκηση Προβόπουλου καλείται π.χ. να σχολιάσει την θέση της Credit Agricole ότι απαιτούνται 400 εκατ ευρώ προβλέψεις για δάνεια και θυγατρικές και ενδεχομένως να δώσει  μια κατεύθυνση των προθέσεων της σε συνεργασία με την J P Morgan η οποία δεν διάκειται και ιδιαίτερα φιλικά στην πρόταση της Credit Agricole.

Τι δεν κρύβει η προσφορά της Credit Agricole


Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει προβλέψεις 400 εκατ ευρώ , θα προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο 500 εργαζομένων ενώ θα επενδύσει 50 εκατ ευρώ για το μηχανογραφικό και άλλα στην Emporiki.  Δηλαδή πέραν των 3,1 δις ευρώ που αποτιμά την Emproiki θα προσφέρει περίπου 520-550 εκατ ευρώ για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας. Η προσφορά της ουσιαστικά διαμορφώνεται στα 3,6 δις ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ της προσφοράς της Credit Agricole και της τρέχουσας τιμής της Emporiki διαμορφώνεται στα 4 ευρώ ή συνολικά 530 εκατ ευρώ.

Η γαλλική τράπεζα αντί να προσφέρει bid premium  στους μετόχους θα επενδύσει 550 εκατ ευρώ για την εξυγίανση της Emporiki.
Αν για λόγους επιχειρηματικούς και πολιτικούς οι Γάλλοι αυξήσουν την προσφορά τους αυτό είναι άλλο θέμα….. Όσον αφορά την προσφορά της Κύπρου για πολλοστή φορά θα τονιστεί ότι είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπής και ανταγωνιστική αλλά περιλαμβάνει και ανταλλαγή μετοχών.

Διερωτήθηκε κανείς τι θα γίνει αν ένας μέτοχος της Emporiki δεν θέλει να ανταλλάξει μετοχές και ζητήσει μετρητά κατά τα πρότυπα του δημοσίου πως θα ανταπεξέλθει η τράπεζα Κύπρου;


Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.