ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΤΕbank: Περνάει τα stress tests με τα πρόσθετα μέτρα καφαλαιακής ενίσχυσης

20:44 - 15 Ιουλ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα ευρωπαϊκά stress tests που διενεργήθηκαν πρόσφατα περνάει με επιτυχία η ATEbank εάν ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της τράπεζας.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ATEbank αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα αποτελέσματα της άσκησης έδειξαν ότι η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει το 2012 στο βασικό σενάριο πλεόνασμα 505 εκ. ευρώ ενώ στο δυσμενές σενάριο εμφανίζει υστέρηση 713 εκ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς για το σκοπό της συγκεκριμένης άσκησης.

Βασική παράμετρος για την υστέρηση αυτή στο δυσμενές σενάριο αποτελεί η σημαντική έκθεση της τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 7.850 εκ. ευρώ), η οποία αναλογικά με τα ίδια κεφάλαια και τοενεργητικό της είναι η υψηλότερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ως εκ τούτου η ΑΤΕbank σε ένα ακραίο σενάριο αρνητικής εξέλιξης της Ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό που μεταξύ άλλων ακραίων καταστάσεων δοκιμάζεται στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, έχει αναλογικά την μεγαλύτερη επίπτωση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Παρά ταύτα, η ΕΒΑ αναγνωρίζει και επισημαίνει πώς η ATEbank διαθέτει γενικές προβλέψεις ύψους 750 εκ. ευρώ οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο stress test και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των κινδύνων. Επίσης στην ανακοίνωση της ΕΒΑ αναφέρεται ότι η Τράπεζα θα προβεί έως το τέλος 2012 στην έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους 235 εκ. ευρώ, σύμφωνα και με σχετική εξουσιοδότηση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΒΑ, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω μέτρων, ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων (Core Tier Ι) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνεται σε 6,0%, ποσοστό που υπερκαλύπτει το ελάχιστο όριο (5,0%) που έχει τεθεί.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι η ATEbank υλοποιεί ένα ευρύ, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, με στόχο τη διασφάλιση της κεφαλαιακής της επάρκειας και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Το πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2013 και ως εκ τούτου μέρος των δράσεων του ξεπερνούν την άσκηση της ΕΒΑ καθώς αυτή καλύπτει χρονικό ορίζοντα δύο ετών (2011-2012).

Επισημαίνεται ότι χωρίς την εφαρμογή του σεναρίου ακραίων καταστάσεων, με βάσει το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ο αντίστοιχος δείκτης για το 2012 εκτιμάται σε 12,4%. Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την επιτυχή πρόσφατη υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1.259,5 εκ. ευρώ, που ενίσχυσε το δείκτη Core Tier I σε 10,7% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 12,1% (σε pro-forma 31/3/2011 βάση), η ATEbank έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που τη διασφαλίζουν έναντι μελλοντικών κινδύνων σε δυσμενείς καταστάσεις».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.