ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρ. Κύπρου: Γιατί εγκαταλείπει την Emporiki

13:42 - 19 Ιουλ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ενδεχομένως και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου θα ανακοινώσει την απόφαση, ότι αποχωρεί από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Emporikiκαι αποσύρει την δημόσια πρόταση. H πρόταση, απόφαση του Δ.Σ. ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από την γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, που είναι και το πιθανότερο σενάριο θα αποδείξει ότι η δημόσια πρόταση της Κύπρου ήταν ένας απλός αντιπερισπασμός ώστε να κερδίσει χρόνο γιανα αντιμετωπίσει τις επεκτατικές βλέψεις της τράπεζας Πειραιώς.

Αφορμή για την Κύπρου αποτέλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Ωστόσο οι βασικές αιτίες της υπαναχώρησης της Κύπρου είναι:

1) Ηδιοίκηση Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του εποπτικού οργάνου των τραπεζών μπλόκαρε τα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας Κύπρου. Η διοίκηση Ρολόγη και Ηλιάδη διαπίστωσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα τους δώσει το πράσινο φως εξέλιξη που θα τίναζε στον αέρα την δημόσια προσφορά τους.

2) Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Κύπρου η Πειραιώς και η Αρχιεπισκοπή είχαν εμμέσως πλην σαφώς γνωστοποιήσει ότι στην γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου θα ψήφισαν κατά την δημόσια πρότασης. Οι μέτοχοι αυτοί ελέγχουν το 15% καιήταν δυνατό να τινάξουν στον αέρα την δημόσια πρόταση.

3) Η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου διαβλέποντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπλοκάρει και την Πειραιώς η οποία ελέγχει το 8,8% της κυπριακής τράπεζας δεν είχαν κανένα λόγο να «στηρίζουν» την δημόσια πρόταση τους.

Η Κύπρου ουσιαστικά δεν ενδιαφερόταν για την Emporikiαλλά ζητούσε μηχανισμούς ώστε να αποκρούσει την Πειραιώς.

Από αυτή την υπόθεση και η Πειραιώς εν μέρει έχει εγκλωβιστεί ωστόσο ζητούμενο είναι αν οι διοικήσεις της Πειραιώς και της Κύπρου καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προβληματισμός στο ΥΠΟ

Στην πλέον δυσχερή θέση έχει βρεθεί το ΥΠΟ το οποίο διαβλέπει ότι ο διαγωνισμός για την Emporikiθα είναι κούρσα για έναν αφού μόνο η δημόσια πρόταση της CreditAgricoleβρίσκεται στο τραπέζι.

Ακόμη και αν υπάρξει και άλλη προσφορά , ενδεχόμενο ιδιαίτερα δύσκολο , δύσκολα θα αντιμετωπίσει την δημόσια πρότασητης γαλλικής τράπεζας.

Η Credit Agricole αν τελικά είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος τότε δεν θα έχει και κανένα λόγο να βελτιώσει την προσφορά της.

Σημειώνεται ότι η δημόσια πρόταση της περιλαμβάνει εξολοκλήρου μετρητά 23,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η απάντηση της Emporiki για το ασφαλιστικό

Δεν υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας αναφέρει σε ανακοίνωση της η Emporiki για το ασφαλιστικό.

«Δεν αφορά αντισυνταγματικότητα του Ν. 3371/2005, και οπωσδήποτε δεν αφορά την ειδική νομοθετική ρύθμιση που έγινε για το ΤΕΑΠΕΤΕ στη βάση του Ν. 3455/2006.

Επίσης δεν εφαρμόζεται στο ΤΕΑΠΕΤΕ και κατά συνέπεια δεν έχει αντίκτυπο στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς το ασφαλιστικό της θέμα ρυθμίστηκε ευθέως με τη ρητή διάταξη του άρθρου 26 του Ν. 3455/2006.

Επί της ουσίας, το προς έκδοση Προεδρικό Διάταγμα δεν εφαρμόζεται στο ΤΕΑΠΕΤΕ, αφού η Διοίκηση και η διαχείριση της περιουσίας του παραμένει σε αυτό, οι δε ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του υπήχθησαν ευθέως με την ειδική διάταξη του Ν. 3455/2006 στο ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ και δεν τελούν στο μεταβατικό στάδιο του άρθρου 62 παρ. 6 του Ν. 3371/2005.

Όσον αφορά τη δαπάνη που συνεπάγεται για την Εμπορική Τράπεζα η ρύθμιση του ασφαλιστικού της θέματος, αυτή έχει ρητώς προσδιοριστεί και κυρωθεί με τον Ν. 3455/2006, και ως εκ τούτου ουδεμία περαιτέρω συνέπεια υπάρχει για την Εμπορική Τράπεζα».

Π  Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.