ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφαλαιακή ανάσα 2,2 δισ. ευρώ έδωσε η συγχώνευση Alpha - Eurobank

00:54 - 30 Αυγ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μέσα σε μία συνεδρίαση το ΧΑ ανέκτησε σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Την ώρα που ελληνική κεφαλαιαγορά έδειχνε βαλτωμένη κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, η ανακοίνωση της συγχώνευσης Eurobank και Alpha Bank αποδείχθηκε ότι ήταν η αφορμή να ανακτήσει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους των τελευταίων τουλάχιστον ημερών.

Το +14% της χθεσινής συνεδρίασης, προσέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 2,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, μόλις σε μία και μόνο μέρα, αφού από τα 39 δισ. ευρώ την Παρασκευή σκαρφάλωσε στα 41,2 δισ. ευρώ χτες. Την ίδια ώρα, τα ανεκτέλεστα τεμάχια αγορών που έμειναν στο κλείσιμο και κυρίως στις «δεικτοβαρείς» μετοχές ήταν πολλά και εντυπωσιακά, αφήνοντας υποσχέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας, και επιπλέον 'εκατομμυρίων' στην κεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2007, σχεδόν στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,39 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2010 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 54,9 δισ. ευρώ ενώ σήμερα διαμορφώνεται πέριξ των 40 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάντως έχει υποχωρήσει κατά 14 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2011, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες σχεδόν 30%.

Θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, σύμφωνα με την αγορά, ότι το καλό κλίμα, βραχυπρόθεσμα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί, αφού φαίνεται να πήρε μπροστά ο κατ' εξοχήν κλάδος της αγοράς που έχει βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη. Η υποδοχή της συμφωνίας από την αγορά, από τους Έλληνες και τους ξένους αναλυτές ήταν ενθουσιώδης, παρά το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου πηγαίνει προς τα πίσω, δηλαδή για το 2012.

Μόλις την Παρασκευή, οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank ήταν κάτω από τα 2 ευρώ και οι κεφαλαιοποιήσεις κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική έχανε τα 3 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της, ενώ έβλεπε 2,78 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:26 - 30 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.