ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φάσμα της κρατικοποίησης αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες

01:03 - 23 Σεπ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επόμενη στήριξη στο Χ.Α. οι… 790 μονάδες!
Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται αγορά και τράπεζες. Το ταμπλό στο Χ.Α. μυρίζει κάτι από βομβαρδισμένο τοπίο, αφού ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών από τις οποίες παραδοσιακά εξαρτάτο η τάση, όπως της Eurobank και του ΟΤΕ και πλέον έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Η μετοχή της πρώτης δε, βρίσκεται ένα βήμα πριν βρεθεί κάτωκαι από το 1 ευρώ.

Οι τραπεζίτες έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Τα χέρια τους είναι δεμένα. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι αν η πτώση των τιμών στο Χ.Α. συνεχιστεί με την ίδια ένταση, το rollover προχωρήσει αισίως, τα αποτελέσματα της Blackrock είναι απογοητευτικά και ανεβάσουν τη ζημιά από τα δάνεια στα… 30 δις. ευρώ και τον Φεβρουάριο έρθει ένα haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα, η κρατικοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η διάσπαση της στήριξης των 850 μονάδων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω υποχώρηση προς τη ζώνη των 790 μονάδων. Αντίθετα, οι επόμενες αντιστάσεις τοποθετούνται πλέον στις 950 και στη συνέχεια στις 1.025 μονάδες. Όσον αφορά το FTSE 20, το σημείο αντίστασης τοποθετείται στις 400 μονάδες.

Το αρνητικό που επικράτησε χθες διεθνώς επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο, αναφέρει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, Επικεφαλής Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Οι αγορές φοβούνται για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας και οι ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν τελικά αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους φουντώνουν. Οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και οι αγορές οδηγούνται ολοένα και χαμηλότερα.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Eπενδύσεων της Proton Bank κάνει λόγο για αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα, με μοναδικό θετικό στοιχείο την παραμονή του ΧΑ στις ώριμες αγορές. Τα σενάρια για το ύψους του haircut και για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν, σύμφωνα με το χρηματιστή, ενώ η αγορά προεξοφλεί την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθούν στα νέα μέτρα. Έτσι, με τους φόβους για δυσκολία εκπλήρωσης των μέτρων που υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο να φουντώνουν, τα σενάρια για μεγαλύτερο »κούρεμα» στα ομόλογα εντείνονται.

Ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι όσο δεν υπάρχει ενεργητική παρέμβαση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την γενικότερη επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα συνεχιστεί το παιχνίδι στα CDS. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα δυσθεώρητα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας και η ανάγκη εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου κρατούν τη χώρα μας όμηρο. Όσον το τοπίο παραμένει θολό η αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται εν μέσω καταστροφικών σεναρίων και αρνητικών προβλέψεων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 23 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.