ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Μόνη της στην τελική ευθεία η Credit Agricole, βελτιώνει το τίμημα

14:20 - 24 Ιουλ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις για την υποβολή άλλης ανταγωνιστικής προσφοράς μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία», δήλωσαν κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Εν τω μεταξύ αναμένεται ότι οι Γάλλοι θα βελτιώσουν το τίμημα μεταξύ 24,6 - 24,7 ευρώ ανά μετοχή.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ης Εμπορικής έχει μπεί σε κρίσιμη φάση και υπάρχει κίνδυνος να επιχειρήσουν κάποιοι να πυρπολήσουν τη διαδικασία με ψευδείς αναφορές. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «Προς το παρόν έχουμε μία πρόταση , αυτή της Credit Agricole, την οποία εξετάζουμε σοβαρά».


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "R",  τα στελέχη της Credit Agricole, τα οποία έρχονται αύριο στην Ελλάδα, καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής δημοσίων προτάσεων, πρόκειται να προχωρήσουν σε βελτίωση της προσφοράς  στα 24,6-24,7 ευρώ.

Η αρχική εκτίμηση ότι η νέα βελτιωμένη προσφορά θα κινηθεί πάνω από τα 25 ευρώ δεν επιβεβαιώνεται. Το management της Credit Agricole σχεδιάζει να βελτιώσει κατά 1,2 ευρώ ανά μετοχή υψηλότερα σε σχέση με την ισχύουσα δημόσια προσφορά της που ανέρχεται στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, ως ένδειξη καλής θελήσεως προς την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα θα επικαλεστούν ότι διερεύνησαν το θέμα των επισφαλών δανείων και ότι προέκυψε ότι δεν απαιτούνται τόσο υψηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν το τίμημα τους.

Ο κ. Pauget, εκ των κορυφαίων στελεχών της γαλλικής τράπεζας, θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ,ο οποίος ενώ εμμέσως πλην σαφώς είναι θετικός προς την Credit Agricole και αναμένει βελτίωση της δημόσιας προσφοράς της.

Σχετικά με τις φήμες περί συμμετοχής στο διαγωνισμό της Eurobank και της Alpha, δεν επιβεβαιώνονται, καθώς το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, κάτι που είχαν διαβλέψει τραπεζικοί παράγοντες.

Επίσης ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Κολακίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακοτρείο Bloomberg, αποσαφήνισε για άλλη μία φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την Emporiki Bank


Δηλώσεις Αλογοσκούφη

«Η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας έχει εισέλθει σε μία κρίσιμη φάση. Στη φάση αυτή κάποιοι, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους, ίσως επιχειρήσουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο με τη διασπορά ανυπόστατων φημών. Η Κυβέρνηση διευκρινίζει ότι τη στιγμή αυτή έχει υποβληθεί μόνο μία δημόσια πρόταση, αυτή της Credit Agricole. Υπενθυμίζουμε ότι η Credit Agricole κατέχει ήδη το 9% της Εμπορικής Τράπεζας, μετά από τις συμφωνίες που είχε κάνει με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

Η πρόταση αυτή που έχει υποβληθεί εξετάζεται σοβαρά, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ακόμη την θέση της. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Έχουμε δώσει οδηγίες στους Συμβούλους να συνεχίσουν να διερευνούν μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι δηλαδή αύριο που λήγει η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων, την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Εμπορική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.


Κριτική για τη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Mε την ευκαιρία των δηλώσεων για την Εμπορική, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης άσκησε επίσης δριμεία κριτική για τις δηλώσεις του προέδρου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετά από συναντήσεις που είχαν με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Οπως ανέφερε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης: "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε κριτική στην Κυβέρνηση για την απορρόφηση των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Χρειάζεται, πράγματι, θράσος να κάνει κριτική ο κ. Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια- από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004 – είχε απορροφήσει μόλις το 20% των πόρων, ενώ θα έπρεπε να είχε απορροφήσει τουλάχιστον το 50%. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από την κακοδιαχείριση και τις ασύλληπτες καθυστερήσεις των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι από το 2004 διπλασιάσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης. Ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τις Κυβερνήσεις, στις οποίες ήταν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.