ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαφές τραπεζών με funds για να αποφύγουν την κρατικοποίηση

01:35 - 11 Οκτ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καμία σχέση αυτό που συνέβη στην Proton με τις άλλες τράπεζες, λένε οι τραπεζίτες.
Κι ενώ στη Eurobank και την Alpha τα στελέχη των δύο τραπεζών, εργάζονται πυρετωδώς για τη συγχώνευση, άλλες τράπεζες, όπως η Εθνική βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις με ξένους οίκους - πελάτες τους, ακόμα και ξένους μετόχους προκειμένου να «βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν με κεφάλαια, προκειμένου να αποφευχθεί η κρατικοποίηση. Οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων θορυβήθηκαν μετά τη χθεσινή εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς που έπληξε ευθέως τις τράπεζες και προήλθε από την υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι λόγοι που ανάγκασαν την Proton Bank να υπαχθεί στο ΤΧΣ απέχουν πολύ από την πραγματική κατάσταση. Η τράπεζα, αγνοούσε τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσής της, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο με την υπεξαίρεση κεφαλαίων από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, που αντί να στηρίξει με πράξεις, έργα και μετρητά την τράπεζα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια είχε επιλέξει να χρηματοδοτήσει άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Διαφορετική είναι η εικόνα στις άλλες τράπεζες. Τόσο η Πειραιώς και η Eurobank, όσο και η Εθνική, έχουν προχωρήσει είτε σε πωλήσεις παγίων τους, είτε έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου με αποτέλεσμα να θωρακιστούν κεφαλαιακά, αλλά δεν φτάνει. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναμένεται να πλήξει στο σύνολό τους τις τράπεζες. Στις αρχές του χρόνου, ίσως και νωρίτερα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε σχηματισμό προβλέψεων κι εκεί θα φανεί τι ακριβώς θα γίνει.

Αν θα βρουν τα κεφάλαια από τις αγορές ή αν θα επιλέξουν το δρόμο της κρατικοποίησης και μετ' έπειτα της ιδιωτικοποίησής τους, αλλάζοντας από τη μία στιγμή στην άλλη το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τις διέπει.
Οι πωλήσεις χθες είχαν να κάνουν ακριβώς με αυτή την προοπτική, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος ενισχυόταν. Και ενισχυόταν, διότι υπήρχε διαφορετική ανάγνωση των δηλώσεων Μέρκελ - Σαρκοζί σε σχέση με την ερμηνεία τους στην Ελλάδα. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι αγορές βλέπουν για πρώτη φορά ότι υπάρχει κινητικότητα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση οριστικά της κρίσης. Ακόμα και η μετάθεση ηερμηνίας διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής στις 23/10, θεωρείται πως έτσι δίδεται επιπλέον χρόνος για την εξεύρεσης σωστής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα.

Άλλωστε, τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα, όσο και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Κάμερον ζητούσαν από την Ευρώπη να κινηθεί γρήγορα. Στην Ελλάδα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να σέρνεται. Η Γαλλία επιθυμεί μικρότερο "κούρεμα", λόγω της έκθεσης των Γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Ήδη, η Γαλλοβελγική Dexia πληρώνει το μάρμαρο, αφού πρόκειται να χωριστεί σε "καλή" και "κακή" τράπεζα.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται πια σε 1,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση πίσω από την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ. Η Eurobank και η Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση ούτε καν 400 εκατ. ευρώ, βρίσκονται πίσω από την Jumbo και από τα Folli Follie, ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται κάτω από την Motor Oil, τον Τιτάνα και την Βιοχάλκο.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.