ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες πωλούν τα ασημικά τους...

01:34 - 24 Οκτ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, αγορές ή assets, για να αποφύγουν την κρατικοποίηση.
Πωλητήριο σε assets βάζουν οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν την κρατικοποίηση αν το κούρεμα είναι μεγάλο, δηλαδή από 50% και πάνω. Σύμφωνα με την αγορά, τα δύο τρίτα από τα απαιτούμενα κεφάλαια, αναμένεται ότι θα τα αναζητήσουν οι τράπεζες σε προϊόν ρευστοποιήσεων.

Θα μπουν πωλητήρια σε θυγατρικές τους, π.χ. σε ασφαλιστικές εταιρίες τραπεζών (με αβέβαιο το αποτέλεσμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος), σε συμμετοχές τους ή σε παρουσία τους σε άλλες χώρες ( π.χ. Τουρκία ή θυγατρικές σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης), ακίνητα, πάγια κλπ. Ήδη, Eurobank και Alpha καταγράφουν την περιουσία τους προκειμένου να αρχίσουν τις διαδικασίες ρευστοποιήσεων απορροφώντας, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, το ενδεχόμενο απώλειας κεφαλαίων από το ενδεχόμενο κούρεμα. Ακόμα και η διοίκηση της Εθνικής, αναφέρουν πληροφορίες, έχει εισέλθει σε διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων της τράπεζας, με πρώτο στη λίστα το ξενοδοχείο του Αστέρα στη Βουλιαγμένη.

Πριν όμως χτυπήσουν την πύλη του Ταμείου, οι τράπεζες θα πρέπει να εξαντλήσουν τις άλλες εναλλακτικές τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι τραπεζίτες προσπαθούν να συνυπολογίσουν τι μπορούν να συγκεντρώσουν σε κεφάλαια, πριν ανατρέξουν στην...άνωθεν βοήθεια. Οι ανάγκες κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες υπολογίζεται σε 3 δισ ευρώ για τον κάθε όμιλο.

Έτσι, με βάση το ποσό αυτό σαν ενδεικτικό παράδειγμα , γίνονται προσθαφαιρέσεις για να δει η κάθε τράπεζα πόσο άμεσα θα χρειασθεί τη βοήθεια του ταμείου. Δυστυχώς, το κλίμα και η συγκυρία είναι τελείως αποθαρρυντικά για να συγκεντρώσει κάποιος τραπεζικός όμιλος κεφάλαια από εκδόσεις τίτλων του....με το επενδυτικό ενδιαφέρον μηδαμινό....

Σ. Κ. Χ.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 24 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.