ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τα αποτελέσματα του 2011 οι «σκελετοί» στα αποτελέσματα των τραπεζών

02:14 - 29 Νοε 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κι ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της Blackrock. Οι συζητήσεις με Βενιζέλο.
Τα χειρότερα για τις τράπεζες έρχονται τον… Φεβρουάριο όπου εκεί αναμένεται να περάσει το κούρεμα του 50%, αφού για το 9μηνο ακολουθήθηκε η διαδικασία που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο, δηλαδή αποτίμηση των ομολόγων «κουρεμένα» κατά 21%. Χθες Eurobank και Alpha ανακοίνωσαν ζημιές από τις διαγραφές πάνω από 1,2 δις. ευρώ, ενώ μεγάλες αναμένεται ότι θα είναι για ΕΤΕ, T.T. και Πειραιώς που ανακοινώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία σήμερα. 

To θέμα της έκδοσης των μετοχών για τις τράπεζες που θα υπαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες. Κατά τα φαινόμενα, ανοιχτό παραμένει το θέμα για τις προνομιούχες μετοχές, καθώς οι τραπεζίτες επικαλούνται ότι ο αρχικός νόμος προέβλεπε προνομιούχες, με τις οποίες το Δημόσιο και διατηρεί  όλους τους περιορισμούς που έχει ήδη επιβάλει στις τράπεζες, αλλά και εισπράττει ένα προνόμιο - μέρισμα. Διασταυρωμένες πληροφορίες μιλούν για τελική λύση που θα προβλέπει συνδυασμό και των δύο ειδών μετοχών, ένα μίγμα προνομιούχων και κοινών.

Οσο για την άποψη του ίδιου του υπουργού, δεν αντιτίθεται στους τραπεζίτες, αρκεί να συμφωνήσει η τρόικα και να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε στο προεδρείο της Ενωσης ότι πρόκειται να θέσει επί τάπητος σε προσεχή επαφή με την τρόικα το αίτημα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10% ( που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο) στο 9%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας, η οποία ενδεχομένως  θα διαμορφώνει το πλαίσιο βάση του οποίου θα γίνονται οι αναχρηματοδοτήσεις των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι ήδη η υπογραφή μίας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είναι προ των πυλών, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές  σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Μάλιστα, το υπουργείο παρέλαβε από τις τράπεζες στοιχεία για τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει έως σήμερα προκειμένου να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως φάνηκε, μετά την επεξεργασία όλων των στοιχείων, επίκειται η υπογραφή μίας προγραμματικής συμφωνίας, σχετικά με το πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο αναχρηματοδότησης των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 29 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.