ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin Popular Bank: Καθαρά κέρδη 88,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

18:36 - 29 Νοε 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €88.5 εκατ. για το εννεάμηνο 2011 και €10.7εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, για μια ακόμη φορά παρουσίασε συνολική βελτίωση της απόδοσής του, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εσόδων καθώς επίσης και της βελτίωσης της ποιότητας αυτών, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη σταθεροποίηση της ποιότητας του ενεργητικού.  Η κατά 9% και 12% αύξηση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες σε διαδοχική και ετήσια βάση αντίστοιχα, οδηγήθηκε από την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10% για το τρίμηνο και 18% σε ετήσια βάση, το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τη βελτίωση των περιθωρίων σε όλες τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου, καθώς και όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του.  Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% σε ετήσια βάση οδήγησε τα κέρδη προ προβλέψεων σε άνοδο 9% σε ετήσια βάση.  Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός σε €103 εκατ. και κοντά στο μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, καθώς ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ευρεία διασπορά του ενεργητικού που σχετίζεται με τις Κυπριακές και διεθνείς δραστηριότητες.» 

Έσοδα & έξοδα

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €262.5 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011.  Σε τριμηνιαία βάση, τα συνολικά έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα, κυρίως λόγο της πτώσης κατά 89% των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων. Τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες διατήρησαν την ανοδική τους τροχιά, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση και 9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €260.0 εκατ., υποστηριζόμενα από τη συνεχή βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ανήλθαν σε €215.1 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και αντιστοιχεί σε αύξηση 18% σε ετήσια βάση και 10% σε τριμηνιαία βάση.  Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη σημαντική αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (NIM) κατά 57 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 26 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 2.40%.  Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση του περιθωρίου των δανείων κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και στη συνολική βελτίωση των περιθωρίων των καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €44.9 εκατ. το γ’ τρίμηνο του 2011, 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση, αλλά 12% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.  Η υποτονική δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου καθώς και στην εμπορική τραπεζική, αποτελούν τους βασικούς λόγους για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες σε ετήσια βάση.

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €158.6 εκατ. το γ’ τρίμηνο του 2011, 1% μειωμένα σε ετήσια βάση και 1% αυξημένα σε τριμηνιαία βάση.  Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του κόστους που υιοθετήθηκαν τα πέντε τελευταία τρίμηνα με έμφαση κυρίως στη Ελλάδα, έχουν πρόσφατα ενταθεί με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου.  Στην Κύπρο τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί παρά την ανελαστική πολιτική αμοιβών.  Ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σταθερός σε 60% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας σημαντική μείωση 230 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

Το γ’ τρίμηνο 2011 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €10.7 εκατ.  Ύστερα από την απομείωση των ελληνικών στοιχείων του ενεργητικού, ο Όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους €86.0 εκατ.



Δάνεια & καταθέσεις

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €26.8 δισ. το γ’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σημείωσε μείωση 1% σε ετήσια βάση.  Η σταθεροποίηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων οφείλεται στο πρόγραμμα βελτιστοποίησης του ενεργητικού του Ομίλου.

Κατά το γ’ τρίμηνο 2011, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα σημείωσε μείωση 4% σε ετήσια βάση και 1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε €13.4 δισ. Το κυπριακό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων σημείωσε ετήσια αύξηση 6%, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 8% των επιχειρηματικών δανείων και 4% των στεγαστικών δανείων, σε ετήσια βάση.  Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό κυπριακό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 3% και ανήλθε σε €10.9 δισ.

Κατά το γ’ τρίμηνο 2011, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείτο από 70% δάνεια προς επιχειρήσεις, έναντι 69% το β’ τρίμηνο 2011, και 30% δάνεια προς νοικοκυριά.  Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τα καταναλωτικά σε 12% το γ’ τρίμηνο 2011.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €21.6 δισ. το γ’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία βάση.

Κατά το γ’ τρίμηνο 2011, οι καταθέσεις της μονάδας Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και 13% σε τριμηνιαία βάση, και διαμορφώθηκαν σε €5.4 δισ.  Το σύνολο των καταθέσεων Κύπρου ανήλθε σε €12.4 δισ., σημειώνοντας μείωση 4% σε ετήσια και 8% σε τριμηνιαία βάση.



Ρευστότητα & πηγές χρηματοδότησης

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει από τις πιο υγιείς στον ευρύτερο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείται κυρίως από καταθέσεις, οι οποίες στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 αποτελούσαν το 63% του συνόλου.

Ο Όμιλος έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα του, όπως η έκδοση καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιήσεων δανείων ύψους €1.9 δισ., που αναμένεται να υλοποιηθούν στο τέλος του α’ εξάμηνο του 2012.

Ο Όμιλος δεν έχει καθόλου αποπληρωμές μέσα στο 2011, ενώ οι αποπληρωμές για το 2012 περιορίζονται σε ένα μόνο ομόλογο ύψους €329.0 εκατ., και σε ιδιαίτερα μικρές λήξεις ομολόγων που ακολουθούν την προαναφερόμενη.



Ποιότητα ενεργητικού

Το γ’ τρίμηνο 2011, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση.  Το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων, το οποίο για το τρέχων τρίμηνο σταθεροποιήθηκε, όπως και το προηγούμενο, στα €83 εκατ.  Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.7% το γ΄ τρίμηνο 2011 από 8.4% το β’ τρίμηνο του 2011.  Η μεταβολή αυτή κατά 35 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε τριμήνων και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναφορικά με τη μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €100.0 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 64% σε ετήσια βάση και μικρή μείωση 4% σε τριμηνιαία βάση σε συνέχεια του προηγούμενου τριμήνου όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο.  Οι προβλέψεις για τον Όμιλο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με βάση την στρατηγική απόφαση του Ομίλου να θωρακίσει τον ισολογισμό του, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά. Ο λόγος προβλέψεων προς χορηγήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 150 μονάδες βάσης το γ’ τρίμηνο 2011 από 157 μονάδες βάσης το β’ τρίμηνο 2011.

Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων το γ’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 46% το γ΄ τρίμηνο 2011 επηρεασμένο από την αύξηση των διαγραφών.  Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 145% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.5 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.1 δισ. το γ’ τρίμηνο 2011, διαμορφώνοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες σε 12.6% και 11.0% αντίστοιχα.

Τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού (RWAs) του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2% σε διαδοχική βάση, καθοδηγούμενα από το συνεχιζόμενο και αποτελεσματικό πρόγραμμα απομόχλευσης του ενεργητικού του Ομίλου, το οποίο εστιάζεται κυρίως στην Ελλάδα, καθώς επίσης και το θετικό αποτέλεσμα που είχαν ορισμένα από τα μέτρα που ο Όμιλος έχει λάβει για τη βελτιστοποίηση του ενεργητικού του.

Διεθνείς δραστηριότητες

Τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €6.6 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2011 μειωμένα κατά 9.6% σε ετήσια βάση και 48% σε τριμηνιαία βάση, μετά το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου τριμήνου.  Τα καθαρά έσοδα από τόκους από τις διεθνείς δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε €27.4 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011, 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 4% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των διεθνών δραστηριοτήτων το Ομίλου αυξήθηκε κατά 2.6% σε τριμηνιαία βάση και 1.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε €2.5 δισ. το γ’ τρίμηνο 2011.  Οι καταθέσεις των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1.9% σε διαδοχική βάση, ενώ σημείωσαν μείωση 8.3% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκαν σε €1.8 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Η τάση της ποιότητας χαρτοφυλακίου των διεθνών δραστηριοτήτων εμφάνισε περαιτέρω βελτίωση, με το υπόλοιπο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.  Συνεπώς, κατά το γ’ τρίμηνο 2011, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 10.3%, μια μείωση 38 μονάδων βάσης, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συνέχισε να βελτιώνεται.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.