ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Και με τη βούλα της Διυπουργικής η δημόσια πρόταση της CA

22:01 - 01 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υπέρ της νέας βελτιωμένης προσφοράς της CreditAgricole για την EmporikiBank τάχθηκε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στη ΔΕΚΑ αλλά και στα Ταμεία να συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια και να αποφασίσουν αν θα πωλήσουν τις μετοχές που κατέχουν στη γαλλική τράπεζα.

 Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων,το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχεται τη δημόσια πρόταση της Credit Agricole για τη διάθεση του 11% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο κατέχει. Η Διυπουργική Επιτροπή αξιολόγησε την αναθεωρημένη πρόταση της Credit Agricole, η οποία είναι σημαντικά βελτιωμένη όσον αφορά το τίμημα σε σχέση με την αρχική πρόταση. Πρόκειται για μια πρόταση, που αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα και την αξία της Εμπορικής Τράπεζας.

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων είναι σύμφωνη με τη γνωμοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας και των συμβούλων του Δημοσίου. Ελήφθη με γνώμονα, όπως πάντα, το δημόσιο συμφέρον, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με βάση την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για τις δημόσιες προτάσεις, είναι μια θεσμοθετημένη δημόσια και ανταγωνιστική διαδικασία που εξασφαλίζει διαφάνεια, δημοσιότητα, ισότιμη μεταχείριση όλων των μετόχων, επαρκή χρόνο και δυνατότητα υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μετά την αποδοχή από το Δημόσιο της πρότασης της CreditAgricole έχει ιδιαίτερη σημασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή ημεγάλου βεληνεκούς στρατηγική αποκρατικοποίηση. Η πρόταση της CreditAgricole είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας».

 Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ήταν αναμενόμενη, ωστόσο, συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αφού τα Ταμεία και η ΔΕΚΑ θα σπεύσουν να αξιολογήσουν τα δεδομένα.

Για την κυβέρνηση η επιτυχής έκβαση της δημόσιας πρότασης θα αποδείξει ότι και η αγορά επικροτεί τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της Emporiki.

Στελέχη της CA, της MorganStanley αλλά και της Emporiki προβλέπουν ότι η δημόσια πρόταση θα είναι επιτυχής και εκτιμούν ότι οι σημαντικές πωλήσεις μετοχών από υφιστάμενους μετόχους, στην Credit Agricole θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή ή τη Δευτέρα που λήγει η διαδικασία.

Ηδη η CA κατέχει το 13,4% της Emporiki.

Η δημόσια πρόταση της Emporiki αναμένεται να τύχει αποδοχής μεταξύ 40-50% των υφιστάμενων μετόχων .

Εν τω μεταξύ η  προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Emporiki πραγματοποιείται εν μέσω απεργίας των εργαζομένων και η διάσταση απόψεων μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων διαπιστώνεται και από τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που δίνουν οι δύο πλευρές για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, οι οποίες και συνεχίζονται αύριο. Η μεν διοίκηση μιλά για ένα ποσοστό συμμετοχής που ανέρχεται στο  26,71% ενώ η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι άγγιξε το 70%.

Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές, που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης, σπεύδουν να αναφέρουν ότι θα μπλοκάρουν τα Ταμεία τα οποία κατέχουν μετοχές της Emporiki, ώστε να πωλήσουν σε τιμή υψηλότερη των 25 ευρώ.

Αναμένεται ότι το ΤΑΠΕΤΕ, στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι στο ΔΣ,  θα αποτελέσει μήλο της έριδος.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται κατά κόρον ότι τα Ταμεία στην Emporiki έχουν αγοράσει σε πολύ υψηλές τιμές και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να πωλήσουν στην CA. Το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όμως, αποδεικνύει ότι το κόστος κτήσης των Ταμείων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό όπως αναφέρουν ορισμένοι κύκλοι που προβαίνουν σε τέτοιες ανακοινώσεις για να εκβιάσουν τις διοικήσεις.

Το 2002 το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πούλησε περίπου το 2,2% της συμμετοχής του στην Emporikibank στην τιμή των 27,6 ευρώ στην CreditAgricole, επιτυγχάνοντας παράλληλα και σημαντικές υπεραξίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα ταμεία εμφανίζουν μέσο κόστος κτήσης χαμηλότερα από τα 25 ευρώ, ενώ το Fund ABP εμφανίζει μέσο κόστος κτήσης περίπου 24 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα.

Η με

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.