ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bραχυπρόθεσμο trading στις τράπεζες

03:06 - 21 Δεκ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η λύση του κουρέματος καθησυχάζει την αγορά.
Μάτια και προσοχή τραμμένα στο PSI έχει η εγχώρια δρηματιστηριακή αγορά, αφού τυχόν επιτυχία στις διαπραγματεύσεις θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο στην εκταμίευση των 80 - 90 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί από τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες για την αποπληρωμή των δανείων και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στον ίσιο δρόμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, λέγεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές, τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος του PSI δηλαδή, για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν να υπάγονται στο Βρετανικό Δίκαιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, την Παρασκευή οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν σε αντικατάσταση των παλιών θα ενταχθούν στο βρετανικό δίκαιο. Θα αποτελούν δηλαδή ομόλογα υψηλής διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο. Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό ήταν ένα από τα κύρια που είχαν θέσει οι πιστωτές προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, κατέληξαν ως προς τις διασφαλίσεις . Τόσο τα 70 δισ. ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν από το Δημόσιο σε αντικατάσταση των εκδόσεων που θα "κουρευτούν" όσο και τα 30 δισ. που θα προσφέρει ως εγγυήσεις ο EFSF θα ακριβώς το ίδιο νομικό status. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μειώσει εκ νέου την καινούργια έκδοση των ομολόγων. Το σημαντικότερο ζήτημα που μένει ανοικτό και μένει να συζητηθεί την τρέχουσα εβδομάδα και πριν από τα Χριστούγεννα, είναι το ύψος του επιτοκίου για τα νέα ομόλογα. Οι τραπεζίτες ζητούσαν κοντά στο 6%. Αυτά τα πρώτα σημάδια προόδου είναι και αυτά που αναπτερώνουν το ηθικό των επενδυτών στις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις που απομένουν.
Τα καλά νέα που ήρθαν από το εξωτερικό αναφέρονται την επιτυχία δανεισμού χθες της Ισπανίας, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό όταν στην Ελλάδα η δημοπρασία εντόκων έγινε σχετικά με ακριβότερο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πάντως, ότι «η υποχώρηση της αγοράς, ακόμα και με μικρούς
τζίρους, στο τέλος του έτους σε χαμηλά 19 ετών είναι αντιπροσωπευτική του που βρίσκεται η επενδυτική ψυχολογία και οι προσδοκίες ανάκαμψης για την εγχώρια αγορά δημιουργώντας αρκετό σκεπτικισμό για την συνέχεια. Οι τεχνικές υποτιμητικές υπερβολές στην διαπραγμάτευση των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών της αγοράς, ήταν ο κανόνας  και δημιούργησαν νέα ιστορικά τεχνικά προηγούμενα. Οι επόμενες συνεδριάσεις το πιθανότερο είναι να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς η αγορά θα παραμείνει σε φάση συσσώρευσης αποκομμένη από την τάση και τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.