ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Το 48-50% θα ελέγξει η CA

13:21 - 02 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ποσοστό που θα ξεπερνάει το 50% με 55% της Emporiki στοχεύει να συγκεντρώσει η Credit Agricole σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας όπως η ΔΕΚΑ, ο ΟΕΑΔ αλλά και σημαντικό μέρος των ταμείων που ελέγχουν το 20,12% θα πωλήσουν τις μετοχές τους.

 Η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη πάντως κάνει λόγο για 65-67%.  Aλλες πηγές, ωστόσο, εμφανίζονται πιο συντηρητικές και εκτιμούν ότι η CA θα συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 43% με 50%. Το ποσοστό αυτό κινείται κοντά και στις πληροφορίες του «R». 

Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Credit Agricole να συγκεντρώσει περίπου το  48-50%.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, η οποία έδωσε το πράσινο φως στην ΔΕΚΑ να πωλήσει τις μετοχές της αλλά και το μήνυμα που έστειλε στα Ταμεία να αποφασίσουν άμεσα αν θα πωλήσουν ή όχι στην CA, αναμένεται να δημιουργηθεί μια δυναμική η οποία θα κορυφωθεί την Παρασκευή και κυρίως την Δευτέρα 7 Αυγούστου οπότε και λήγει η  διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αγοραπωλησίες στην μετοχή της Emporiki θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η CA κατέχει το  13,4% της Emporiki και λαμβάνοντας και την σημερινή ημέρα εκτιμάται ότι θα φθάσει το 14%.

Ποιοι θα πωλήσουν

Με βάση τη μετοχική σύνθεση της Emporiki, η Credit Agricole κατέχει το 12,8% και ακολουθεί η ΔΕΚΑ με 11,01% , το ολλανδικό fund LDN HKNL Stichting pension funds ABP 6,35%, ο ΟΑΕΔ με ποσοστό 5,43%, τα Ταμεία συνολικά 20,12%, τα φυσικά πρόσωπα 20%, οι Έλληνες θεσμικοί 6,66%, οι ξένοι θεσμικοί 16%, διάφοροι οργανισμοί 5,58%.

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα πράξουν τα ταμεία, το ολλανδικό fund ABP και οι μικροεπενδυτές.

Τα βασικότερα ταμεία της Emporiki Bank είναι ο ΟΓΑ με ποσοστό περίπου 4%, το ΤΑΠΕΤΕ με ποσοστό 4,13%, το ΙΚΑ ΤΕΑΜ 2%, το Ταμείο Αυτασφάλισης της Emporiki με 1,7%, το ΤΣΑΥ 1,4%, το ΤΣΜΕΔΕ 1%, το επικουρικό Ταμείο Φαρμακοποιών 0,8%, Ταμείο Εμπόρων 0,8%, το Ταμείο Σύνταξης της ΤτΕ με 0,6%, το Επικουρικό Ταμείο εμπορικών καταστημάτων 0,6%, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 0,6%, το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων με 0,6%, ο ΟΕΚ 0,6% και το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 0,5%.

Το κόστος κτήσης

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όταν πούλησε μετοχές της Emporiki στην CA το 2002 στην τιμή των 27,6 ευρώ ενέγραψε σημαντικές υπεραξίες όπερ σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ταμείων εμφανίζουν σημαντικές υπεραξίες.  Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το μέσο κόστος κτήσης του ΟΓΑ ανέρχεται στα 35 ευρώ και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να πωλήσει γεννούν ερωτηματικά.

Ο ΟΓΑ δεν συμμετείχε στην αμκ της Emporiki bank;  Εφόσον συμμετείχε δεν μειώθηκε το μέσο κόστος κτήσης.

Γιατί αυτοί που τώρα αναφέρουν ότι ο ΟΓΑ ή όποιο άλλο Ταμείο εμφανίζει υψηλό μέσο κόστος κτήσης δεν μπορεί να πωλήσει δεν σχολίασαν ποτέ γιατί τα Ταμεία αγόρασαν μετοχές της Emporiki σε τόσο υψηλές τιμές;

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.