ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος

11:10 - 03 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δευτερογενής αγορά των δανείων, που στην χώρα μας τουλάχιστον όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι στα σπάργανα. Βέβαια το τι κάνουν οι τράπεζες μεταξύ τους είναι δική τους δουλειά. Ωστόσο όταν εμπλέκονται και επιχειρήσεις το θέμα γίνεται πιό σύνθετο.


Για παράδειγμα όταν κάποιος πουλά μέρος του χαρτοφυλακίου του με σημαντικό discountτο κάνει είτε γιατί θεωρεί τα συγκεκριμένα δάνεια προβληματικά, είτε γιατί θέλει να αποσυρθεί σιγά σιγά από την ελληνική αγορά ή έστω από το συγκεκριμένο κλάδο. Να σημειώσουμε εδώ πως από 30 έως 50% discountεπαναγοράζονται συνήθως τα unsecuredjunkbonds.

Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο είναι πως χαλάει και άλλων τη δουλειά που θέλουν να πουλήσουν κι αυτοί τα δάνεια τους αλλά θέλουν να πάρουν κάτι παραπάνω. Ε όχι και τέτοιο discount.

Από την άλλη πλευρά κάποιος άλλος αγοράζει γεγονός που σημαίνει πως δείχνει εμπιστοσύνη. Σημασία όμως έχει ποιος τα αγοράζει και γιατί με τι όρους και κυρίως με τι βλέψεις. ’λλο να αγοράζει το δάνειο σου μια τράπεζα και άλλο ένα Hedge Fund για παράδειγμα.

Η ελληνική επιχειρηματική αγορά ανακαλύπτει πλέον έστω και ετεροχρονισμένα άγνωστες πτυχές του θαυμαστού κόσμου της χρηματοδοτικής αρένας και μέχρι να εμπεδώσει τις διαδικασίες τα ωφελήματα ή τους κινδύνους θα δούμε και θα ακούσουμε αρκετά. ’λλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα.


Τάκης Λαϊνάς 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.