ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τα τραπεζικά αποτελέσματα

10:06 - 20 Απρ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τα τραπεζικά αποτελέσματα
Τι βλέπουν Euroxx, Marfin,National Securities για τα τραπεζικά αποτελέσματα.

Μπαράζ δημοσίευσης αποτελεσμάτων σήμερα για τις τράπεζες, καθώς πλην των κυπριακών (Κύπρου, CPB) και των θυγατρικών γαλλικών τραπεζών όλες οι υπόλοιπες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.Οι τράπεζες θα εγγράψουν λογιστική ζημιά στα βιβλία τους της τάξης του 75% της αξίας των παλαιών κρατικών ομολόγων καθώς και των δανείων που είχαν χορηγήσει σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ. 


Euroxx

 

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Ελληνικές Τράπεζες δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη επισήμως οριστικοποιηθεί, σχολιάζει σε χθεσινό report της η Euroxx Securities.

 

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία που αφορούν τους διαγνωστικούς ελέγχους της Blackrock και, ακόμα περισσότερο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για τα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκύπτουν ή για τα σχέδια κεφαλαιακών ενισχύσεων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτά.

 

Σύμφωνα με τη Εuroxx, υπολογίζοντας “κούρεμα” 75% στα επιλέξιμα ομόλογα του Τραπεζικού κλάδου ύψους 35,6 δισ. ευρώ (32,1 δισ. σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και 3,5 δισ. σε Κρατικά εγγυημένα δάνεια), τότε το ύψος των προ φόρων απομειώσεων αντιστοιχεί σε 26,7 δισ. ευρώ, ή σε 22,4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα 4,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.

 

Μια πιθανή εγγύηση στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να περιορίσει το "κούρεμα" σε επίπεδα πλησιέστερα στο ονομαστικό ύψος της μείωσης, στο 53,5%, περιορίζοντας την απομείωση έως και κατά 7,1 δισ. ευρώ.

 

Επίσης, εάν η απομείωση λόγω του PSI εκπίπτει φορολογικά, η ζημιά για τις τράπεζες θα μπορούσε να περιοριστεί επιπλέον κατά 3,1 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά, η θετική επίπτωση από τις δυο ανωτέρω ενέργειες θα μπορούσε να περιορίσει την επιπρόσθετη μετά φόρων απομείωση λόγω του PSI στα 12,2 δισ. ευρώ.

 

Marfin Analysis

 

Η απομείωση στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων λόγω του PSI οδηγεί τις τράπεζες σε ισχυρές ζημιές στο δ' τρίμηνο, σημειώνει η Marfin Analysis, καταθέτοντας αναλυτικές προβλέψεις για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

 

Ζημιές της τάξης των 7,341 δισ. ευρώ εκτιμά η Marfin Analysis ότι θα καταγράψει η Εθνική Τράπεζα στο δ’ τρίμηνο χρήσης, εξέλιξη που αποδίδει κατά κύριο λόγο στην επιβάρυνση από τη συμμετοχή της τράπεζας στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για υψηλές απομειώσεις δανείων, ύψους 0,54 δισ. ευρώ.

 

Στο σύνολο της χρήσης, οι προ φόρων ζημιές της Εθνικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 10,7 δισ. ευρώ.

 

Στα 2,642 δισ. ευρώ τοποθετεί τις ζημιές δ’ τριμήνου της Alpha Bank η Marfin Analysis, επικαλούμενη τις ζημιές από τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων αλλά και τις υψηλές απομειώσεις δανείων (0,31 δισ. ευρώ).Στο σύνολο της χρήσης, οι προ φόρων ζημιές της Alpha Bank από τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ.Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν 9,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 557,7 εκατ. ευρώ.

 

Για την Eurobank, η Marfin προβλέπει ζημιές 3,837 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο λόγω PSI και απομειώσεις δανείων 0,35 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης "βλέπει" προ φόρων ζημιές από το "κούρεμα" της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ.

 

Ζημιές 4,059 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς υπό το βάρος του PSI, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Marfin, που "βλέπει" επίσης απομειώσεις δανείων ύψους 0,54 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα της Πειραιώς στο τρίμηνο αναμένεται να υποχωρήσουν 51,2% στα 212,9 εκατ. ευρώ.

 

National Securities

 

Υψηλές προβλέψεις, χαμηλότερα έσοδα και εποχικά αυξημένα κόστη αναμένεται να διατηρήσουν ζημιογόνα τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το δ' τρίμηνο, σημειώνει η National Securities.

 

Πιο συγκεκριμένα η National Sec. αναμένει, μεταξύ άλλων, ανοδικές τάσεις σε επίπεδο προβλέψεων, λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, και εκτιμά ότι όλες οι τράπεζες που καλύπτει θα εμφανίσουν ζημίες, ακόμη και πριν το PSI.

 

Σημειώνει επίσης ότι από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα γίνει γνωστή η πλήρης εικόνα, καθώς σε αυτό το στάδιο δεν είναι γνωστός ο τρόπος λογιστικής αποτύπωσης των απομειώσεων του PSI, ενώ δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία των διαγνωστικών ελέγχων της BlackRock. Έτσι, οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μόνο τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου και τις απώλειες που σχετίζονται με το PSI. Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και το ακριβές μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών, αναμένεται να ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

Η National Sec. σχολιάζει ότι, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που διατηρούνται στον τραπεζικό κλάδο, διατηρεί επιφυλακτική στάση έως ότου γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για το ακριβές μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών, τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και οι όροι της κρατικής στήριξης, στοιχεία που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν γνωστά μετά τις εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει η National Sec., η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει ως βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου, αντανακλώντας αυτούς τους άγνωστους παράγοντες.

 

Alpha Bank

 

Για το δ' τρίμηνο της Alpha Bank η National Sec. αναμένει ζημιές 3,075 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,06 δισ. ευρώ λόγω PSI. Για το σύνολο του έτους, αναμένονται ζημιές 3,64 δισ. ευρώ (αν δεν συνυπολογιστεί το PSI διαμορφώνονται σε 43 εκατ. ευρώ).

 

Eurobank


Για το δ' τρίμηνο της Eurobank η National Sec. αναμένει ζημιές 3,938 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,891 δισ. ευρώ λόγω PSI. Για το σύνολο του έτους, αναμένονται ζημιές 4,51 δισ. ευρώ (αν δεν συνυπολογιστεί το PSI διαμορφώνονται σε 44 εκατ. ευρώ).

 

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

 

Για το δ' τρίμηνο του Τ.Τ. η National Sec. αναμένει ζημιές 2,206 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,168 δισ. ευρώ λόγω PSI. Για το σύνολο του έτους, αναμένονται ζημιές 2,75 δισ. ευρώ (αν δεν συνυπολογιστεί το PSI διαμορφώνονται σε 130 εκατ. ευρώ).

 

Τρ. Πειραιώς


Για το δ' τρίμηνο της Τρ. Πειραιώς η National Sec. αναμένει ζημιές 4,033 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,504 δισ. ευρώ λόγω PSI. Για το σύνολο του έτους, αναμένονται ζημιές 5,186 δισ. ευρώ (αν δεν συνυπολογιστεί το PSI διαμορφώνονται σε 844 εκατ. ευρώ).

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 20 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.