ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτική Τράπεζα: Διαχειρίζεται 50 εκατ. ευρώ από το Jessica - Πρόσκληση ενδιαφέροντος

12:54 - 04 Μαϊ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, έχει αναλάβει τη διαχείριση συνολικά περίπου €50εκ τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Χαρτοφυλακίου JESSICA Ελλάδας και προορίζονται για επενδύσεις σε έργα αστικής ανάπτυξης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Β. Αιγαίου και Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος προχώρησε στη δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια ως εξής:

 

  • Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας/ Θράκης με περίπου €10εκ συνολικούς προβλεπόμενους πόρους JESSICA
  • Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας με περίπου €15εκ συνολικούς προβλεπόμενους πόρους JESSICA
  • Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Β. Αιγαίου με περίπου €10εκ συνολικούς προβλεπόμενους πόρους JESSICA
  • Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Ηπείρου με περίπου €15εκ συνολικούς προβλεπόμενους πόρους JESSICA

 

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ενεργώντας ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης για κάθε μια από τις ανωτέρω Περιφέρειες προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει φάκελο πρότασης για χρηματοδότηση έργων. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από δημόσιους φορείς ή/και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή/και σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος κάθε Περιφέρειας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα κείμενα των Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ως εξής :

  • Στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης
  1. Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας/ Θράκης

(http://jessica-anatolikimacedoniathraki.ibg.gr )

  1. Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

(http://jessica-ditikimacedonia.ibg.gr )

  1. Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Β. Αιγαίου (http://jessica-vorioaigaio.ibg.gr )
  2. Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Ηπείρου (http://jessica-ipiros.ibg.gr )
  • στην ιστοσελίδα των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών κάθε περιφέρειας
  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (http://www.pamth.gov.gr )
  2. Περιφέρεια Ηπείρου (http://www.peproe.gr/)
  3. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (http://www.pepdym.gr/)
  4. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (http://www.pepba.gr/da.htm )
  • στην ιστοσελίδα του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA

(ηλεκτρονική διεύθυνση: www.jessicafund.gr)

 

Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά σε έργα, τα οποία υλοποιούνται σε Δήμους της εκάστοτε περιφέρειας και περιλαμβάνονται σε Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης όπως αυτά ορίζονται με βάση την υπ. αριθ. 16646/ΓΓΕΑ 20306/9-4-2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Επιπλέον, τα έργα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφέρουν έσοδα, ώστε να τεκμηριώνεται η δυνατότητα αποπληρωμής της συνολικής χρηματοδότησης ενώ η αναμενόμενη κερδοφορία τους χωρίς τη χρηματοδότηση από τους πόρους JESSICA θα είναι χαμηλότερη από εκείνη που συνήθως απαιτείται από την αγορά.

 

Το μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία JESSICA αποτελεί ένα νέο μέσο αξιοποίησης των υφιστάμενων επιχορηγήσεων των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη σχεδίων αστικής ανάπτυξης το οποίο μέσω της χορήγησης επιστρεπτέων ενισχύσεων αποσκοπεί να κινητοποιήσει επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων αστικής ανάπτυξης όπως είναι οι αστικές υποδομές μεταφορών, ύδρευσης, ενέργειας, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, η αποκατάσταση κτιρίων, η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, επεξεργασία σκουπιδιών, ανακύκλωση, αφαλατώσεις, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών κ.ά.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα JESSICA αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, εμπράκτως, τη συνέπεια της στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, θέτοντας ως βάση την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές κάθε Περιφέρειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.