ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Αύξηση 99,4% στα κέρδη, de Leusse και Jacques η νέα διοίκηση

17:55 - 24 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σημαντική αύξηση κερδών κατά 99,4% σημείωσαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Emporiki Bank στο α΄ 6μηνο του 2006 και ανήλθαν στα 91,7 εκατ ευρώ. Ορίσθηκε και το νέο μεταβατικό διοικητικό σχήμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως αποκλειστικό δημοσίευμα του «R».

Σήμερα έκλεισε ο κύκλος της διοίκησης Προβόπουλου στην Emporiki πού υπέβαλλε την παραίτηση του και αντικαταστάθηκε από προσωρινό, μεταβατικό management με πρόεδρο τον κ Jean Frederic De Leusse επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων της CreditAgricoleκαι κ Christian Jacquesεκπροσώπου της CA στην Emporiki.

Ο κ. Jacques, επεσήμανε «η τοποθέτησή μου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου για το μεταβατικό διάστημα έως τον ορισμό της νέας Διοικητικής Ομάδας, δεδομένης και της εμπειρίας και γνώσης της Emporiki που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε άμεσα ενεργό ρόλο στη σύμπραξη με την Crédit Agricole.»

Ο κύριος de Leusse δήλωσε «η διαμόρφωση της νέας Emporiki θα ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα με κύριο σκοπό τη δημιουργία συνθηκών υψηλών επιδόσεων και μακροχρόνιων ευκαιριών, τη διαρκή ανάπτυξη της Emporiki και σταδιακά την επανατοποθέτηση της Emporiki στις κορυφαίες θέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.»

Ο κ Jacques θα κατέχει την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στο διοικητικό σχήμα που θα οριστεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Πιθανότατα ο κ Κυριακόπουλος πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, να αναλάβει την θέση του Προέδρου. Στον κ Κυριακόπουλο έχουν υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασίσει .

Ο κ Τσουπίδης ενδεχομένως να καταλάβει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Έως τώρα έχει υπάρξει μόνο διερευνητική κρούση στον κ Τσουπίδη και δεν του έχει υποβληθεί ακόμη επίσημη πρόταση.

Ο πρώην πρόεδρος της Emporiki Bank κ Προβόπουλος σε ανακοίνωση του προς τα στελέχη της τράπεζας ανέφερε ότι αποχωρεί δικαιωμένος από την διοίκηση καθώς η τράπεζα τους τελευταίους 29 μήνες επίλυσε όλα τα ακανθώδη προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Υπάρχει πιθανότητα ο κ Προβόπουλος να κατευθυνθεί προς την Eurobank χωρίς όμως να έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα χθες υπήρξαν αλλαγές και στην σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου με την πλειονότητα των μελλών να απαρτίζεται από εκπροσώπους της Credit Agricole.

Ο ρόλος των εκτάκτων εσόδων

Τα αποτελέσματακατά βάση στηρίχθηκαν σε μη επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων όπως τα έσοδα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που ανήλθαν στα 32,1 εκατ ευρώ καθώς και σε λοιπά έσοδα τα οποία διαμορφώθηκαν σε 18,8 εκατ ευρώ.

Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες αλλά και η διατήρηση των εξόδων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο τα έκτακτα έσοδα τα οποία διαδραμάτισαν καίριο ρόλο ανήλθαν στα 23 εκατ ευρώ.

Παρ΄ όλα αυτά τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 355,1 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15,7%.

Η αύξηση όμως των καθαρών κερδών από τόκους ανέρχεται στο 21,1% αν προσαρμοστεί το α΄6μηνο του 2005 για την αναλογία του στα έξοδα τόκων 27,8 εκατ ευρώ τα οποία επιβάρυναν αποκλειστικά το δ΄ τρίμηνο της χρήσης 2005.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν με ρυθμό 14,4% ενώ τα αποτελέσματα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ανήλθαν στα 32,1 εκατ ευρώ λόγω ρευστοποίησης επιχειρηματικής συμμετοχής από το χαρτοφυλάκιο venture capital.

Ουσιαστικά πρόκειται για ακίνητο στις ΗΠΑ που πωλήθηκε 13,8 εκατ ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν με ρυθμό 5,3% ενώ οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν με ρυθμό 6,4%.

Αύξηση χορηγήσεων

Στα 16,9 δις ευρώ ανήλθαν οι χορηγήσεις της Emporiki Bank στο α΄ 6μηνο του 2006 σημειώνοντας αύξηση 18,3%.

Τα δάνεια στεγαστικής πίστης αυξήθηκαν με ρυθμό 25% και ανήλθαν στα 4,7 δις ευρώ ενώ το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 9,2%.

Στην καταναλωτική πίστη τα δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 31,4% και ανήλθαν στα 2 δις ευρώ.

Το συνολικό μερίδιο της Emporiki στην καταναλωτική πίστη συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου της Credicomανέρχεται στο 9,5%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο α΄6μηνο του 2006 στο 5,6% και συνολικά ανέρχονται σε 747,2 εκατ ευρώ.

Η πολιτική εξυγίανσης

Τους τελευταίους 29 μήνες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.