ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σχέδια και οι στόχοι της CA για την Emporiki

18:30 - 25 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Για διάστημα 2 έως 3 μηνών αναμένεται να λειτουργήσει το νέο μεταβατικό διοικητικό σχήμα που ανακοίνωσε η Credit Agricole στην Emporiki. Κατά την περίοδο ανακοίνωσης της οριστικής διοίκησης ίσως κοινοποιηθεί και το νέο οργανωτικό σχήμα καθώς το υφιστάμενο έχει θεωρηθεί ως μη λειτουργικό. ..

Προσωρινά πρόεδρος της Emporiki αναλαμβάνει ο Jean Frederic De Leusse επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων της Credit Agricole και διευθύνωνσύμβουλος ο κ Christian Jacques έως πρότινος εκπρόσωπος της CA στην Emporiki.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της CA μέσα στους επόμενους 2 -3 μήνες θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το διοικητικό σχήμα αλλά και το νέο οργανόγραμμα.

Η νέα διοικητική δομή θα αποτελεί από Πρόεδρο που θα είναι Έλληνας , από Αντιπρόεδρο που θα είναι Γάλλος, από Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα είναι Έλληνας, από Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Γάλλο και μάλλον τον κ Jacques.

Eπίσης θα υπάρχουν 3 ή 4 γενικοί διευθυντές με αυξημένες αρμοδιότητες ενώ το βέβαιο είναι ότι ο CFO, ο οικονομικός διευθυντής θα είναι Γάλλος.

Για το 2006 είναι πιθανό η Emporiki να εγγράψει έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις περίπου 200 εκατ ευρώ σε σύνολο 300 εκατ ευρώ που σχεδιάζει να διενεργήσει ώστε να εξυγιάνει πλήρως το δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ίσως το 2006 εμφανίσει ζημίες και δεν θα διανείμει μέρισμα.

Η εταιρία συμβούλων αλλά και η Credit Agricole που πραγματοποιεί κρούσεις σε τραπεζικά στελέχη ώστε να αναλάβουν θέση στην Emporiki συνεχίζει τις επαφές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η CAέχει έρθει σε διαπραγματεύσεις με 10 έως 12 στελέχη της αγοράς όπως Πεχλιβανίδης, Θωμόπουλος, Ταμβακάκης, Γουάτσον , Μιχελής κ.α.

Πάντως είναι πιθανό στην Emporiki να μεταβούν στελέχη όπως ο κ Θ. Καλαντώνης επικεφαλής στεγαστικών δανείων της Eurobank.

Σημειώνεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει συζητήσεις χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Credit Agricole προσφέρει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως στο managementκαι 250 με 300 χιλιάδες ευρώ σε ορισμένα μεσαία στελέχη π.χ. των γενικών διευθυντών.

Σε αυτή την φάση επικρατέστεροι θεωρούνται ο κ Ο. Κυριακόπουλος πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ να καταλάβει την θέση του προέδρου και την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ Π. Τσουπίδης ο οποίος μάλλον θέλει να αποχωρήσει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις.

Πρόταση στον κ Κυριακόπουλο έχει υπάρξει ενώ μόνο ανεπίσημη κρούση έχει δεχτεί ο κ Τσουπίδης.

Ο κ Προβόπουλος για 29 μήνες κατείχε την θέση του προέδρου της Emporiki και πολλές φορές εν μέσω εντάσεων κατάφερε να συμβάλλει στην εξυγίανση της Emporiki με την λύση του ασφαλιστικού και την κεφαλαιακή ενίσχυση της.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η CAδεν δέχθηκε να παραμείνει ο κ Προβόπουλος.

Η διοίκηση της Credit Agricole από την εποχή της πραγματοποίησης του placement των ιδίων μετοχών δηλαδή τον Μάιο του 2005 είχε έρθει σε ρήξη με την διοίκηση Προβόπουλου και από τότε οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η CA έστειλε στελέχη πρόσφατα ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα 6μήνου του 2006 καθώς υπήρχαν σοβαροί λόγοι ότι μπορεί να υιοθετηθούν λογιστικά τρικ.

Αυτό αποδεικνύει ότι είχε χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Γαλλική πλευρά είχε ζητήσει στον κ Προβόπουλο να παραμείνει για τυπικούς λόγους ωστόσο ουδέποτε υπέβαλλε πρόταση για μηνιαίες αποδοχές 60 χιλιάδων ευρώ ή 840 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Πάντως θα δοθεί αποζημίωση στον κ Προβόπουλο και λέγεται ότι θα κινηθεί περί τις 350 χιλιάδες ευρώ. Η διοίκηση της CA θεώρησε ότι ο κ Προβόπουλος τους αντιμετωπίζει εχθρικά ενώ τους υποχρέωσε να πληρώσουν ακριβότερα από ότι υπολόγιζαν την Emporiki.

Ο στόχος της CA ήταν να αποκτήσει την Emporiki στα 15 ευρώ προ 2 ετών και όχι στα 25 ευρώ.

Επίσης θεωρούσαν ότι η διοίκηση Προβόπουλου ήθελε περισσότερο την λύση της τράπεζας Κύπρου κάτι που συνέβαλλε στην οριστική ρήξη…

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.