ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Βαρίδια το υψηλό κόστος και το δίκτυο

10:34 - 28 Αυγ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υψηλό λειτουργικό κόστος εμφανίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ίσως λόγω του υπεράριθμου προσωπικού αλλά και της μικρής σχετικά αποτελεσματικότητας του δικτύου καταστημάτων που διαθέτει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί με βάση την σχέση εξόδων προς έσοδα συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων να κινείται κοντά στο 63% και χωρίς την συμμετοχή των προβλέψεων στο 52% να κινείται κοντά στους μέσους όρους της αγοράς, αν ληφθεί υπόψη ότι δεν λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αλλά ως εποπτική αρχή, ωστόσο, για τις δραστηριότητες της εμφανίζει υψηλά κόστη.

Ο αντίλογος που χρησιμοποιείται είναι ότι ως εποπτική αρχή η ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει όλη την υποδομή κυρίως σε εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να πραγματοποιούνται σωστοί έλεγχοι αλλά και να διαχειρίζονται ορθά τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.

Η διοίκηση θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά καίρια θέματα επιτυχώς και αυτό αναγνωρίζεται από την αγορά, ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εισηγμένη τράπεζα στο χρηματιστήριο και εναπόκειται στους κανόνες αξιολόγησης των επενδυτών και ευρύτερα της αγοράς.

Η διοίκηση στο θέμα της μείωσης του λειτουργικού κόστους δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα.  Το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος είναι υπεράριθμο, ενώ και το δίκτυο καταστημάτων είναι μεγάλο σε σχέση με τις δραστηριότητες της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να λειτουργήσει με 2000 έως 2300 εργαζομένους και με περίπου μισά από τα υπάρχοντα καταστήματα δηλαδή περίπου 15 σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με συγχωνεύσεις ή κλείσιμο δραστηριοτήτων.

Η διοίκηση Γκαργκάνα, η οποία έως τώρα έχει κινηθεί δραστήρια σε ορισμένους τομείς, πρωτίστως θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα στο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά τη μείωση του κόστους, σε βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζει και τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.