ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζίτες: η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία και οι εξελίξεις μπορούν να περιμένουν

22:58 - 01 Σεπ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου σημειώνονται κοσμογονικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση συγχώνευσης της Intesa με την San Paolo IMI ,στην Ελλάδα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι, εφόσον δεν απειλούνται από επιθετική εξαγορά ή από σημαντική αύξηση του ανταγωνισμού ,οι εξελίξεις μπορούν να περιμένουν.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς ολιγοπωλίου, η αγορά δεν λειτουργεί τόσο ελεύθερα αφού στο παρασκήνιο διαμορφώνεται η κοινή στρατηγική π.χ. σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής ενώ και οι αγκυλώσεις στα εργασιακά θέματα δεν επιτρέπουν κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι τραπεζίτες, πάντως, κατανοούν ότι οι τράπεζες που διοικούν είναι μικρές σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη ενώ και η κερδοφορία τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Οι ελληνικές τράπεζες, πλην της Εθνικής, η οποία επιχείρησε ένα μεγάλο βήμα στην Τουρκία, δεν διαθέτουν το μέγεθος και την κεφαλαιακή δύναμη να αγοράσουν μεγάλες τράπεζες οι οποίες θα αλλάξουν άρδην τα οικονομικά στοιχεία των ισολογισμών τους. Υποχρεώνονται σε μικρά και προσεκτικά βήματα τα οποία, όμως, απαιτούν χρόνια ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν…

Η Εθνική εμφανίζει κέρδη από το εξωτερικό περί τα 45 εκατ. ευρώ σε μετά φόρων βάση…
Με εξαίρεση την Εθνική, που εξαγόρασε την Finansbank και η οποία στο τέλος του 2006 και 2007 θα καταγράψει σημαντική αύξηση εσόδων, στις υπόλοιπες τράπεζες η συμμετοχή των κερδών του εξωτερικού στα ενοποιημένα κέρδη είναι περιορισμένα και θα παραμείνουν και για τα επόμενα 2 χρόνια.

Μια επίσης παράμετρος που θα ληφθεί υπόψη στο προσεχές διάστημα είναι ότι αν συνεχισθεί η άνοδος των επιτοκίων οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες των τραπεζών, το κόστος χρήματος έως τα επίπεδα του 3% , δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια . Αν όμως τα επιτόκια κινηθούν προς την περιοχή του 3,5% ή 3,75% τότε θα ανακοπούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των δανείων και οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέα μείωση των margin.

Το κόστος χρήματος θα αποτελέσει στο μέλλον ένα σημαντικό παράγοντα για συγχωνεύσεις στις τράπεζες.

Οι τραπεζίτες αντιδρούν

Οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν συγχωνεύσεις σε αυτή την φάση αφενός γιατί μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται ότι ανακόπτονται βίαια οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας αφετέρου γιατί κανείς εκ των κορυφαίων στελεχών αλλά και το μέσο management δεν επιθυμεί να απωλέσει τα κεκτημένα.

Όσο και θεωρείται υπεραπλούστευση ,πολλές φορές συζητήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν παγώσει λόγω των διαφωνιών των management για το ποια ηγετική ομάδα θα κρατήσει τα ηνία του νέου σχήματος.

Οι αμοιβές των κορυφαίων στελεχών είναι μεγάλες πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 1,5 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση και ουδείς επιθυμεί να τ απωλέσει…

Οι αντιδράσεις στα μεσαία στελέχη είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς σε αυτές τις θέσεις δεν διακυβεύεται μόνο η επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και ο έλεγχος δραστηριοτήτων.

Επίσης μια άλλη παράμετρος που δεν επιταχύνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών είναι ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί εθνικούς πρωταθλητές σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας η οποία παροτρύνει τις τράπεζες.

Σε τέσσερις τράπεζες θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον

Παρά τα εμπόδια που υπάρχουν ή τη μετάθεση των εξελίξεων για το μέλλον, υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις θα αφορούν τέσσερις τράπεζες.

Η Alpha θα εξετάσει ή συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών με άλλη ελληνική τράπεζα ή συμμαχία με ξένη. Σε αυτή τη φάση η διοίκηση αναφέρει ότι θα ακολουθηθεί πολιτική αυτόνομης ανάπτυξης.

Για τις αρχές Οκτωβρίου θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών ενώ παράλληλα αναζητεί φόρμουλα ώστε να επιλύσει το ασφαλιστικό. Αν η Alpha ενταχθεί στο ΕΤΑΤ ίσως να μειωθούν οι εισφορές έως και 40-50% αυξάνοντας έτσι τα κέρδη….

Η Eurobank θα βρεθεί σε ανάλογη θέση στο μέλλον παρά την τωρινή ευφορία, αφού, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, η τράπεζα θα επηρεασθεί τα μέγιστα αφού διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο λιανικής.

Η Πειραιώς θα βρεθεί σε ανάλογη μοίρα και ή θα αναζητήσει στρατηγική συμμαχία. Ηδη η κίνηση στην τράπεζα Κύ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.