ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Διατηρείται το ισχυρό momentum και στα κέρδη 9μήνου

10:27 - 04 Σεπ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ισχυρές βάσεις για τη διατήρηση του momentum στα κέρδη έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για το 9μηνο αλλά και για το σύνολο της χρήσης μετά τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις που πέτυχαν στο α΄6μηνο του 2006. Η αγορά αντέδρασε θετικά στα αποτελέσματα των τραπεζών ενώ οι προσδοκίες για υψηλά μερίσματα αναμένεται να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους επόμενους μήνες.

Όμως, με δεδομένο ότι η αγορά λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός οι ξένοι θεσμικοί τείνουν να προεξοφλήσουν με την επενδυτική τους συμπεριφορά τα πολύ καλά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2006.

Τα κέρδη του 2007 θα είναι διαφοροποιημένα.

Η Εθνική από το α΄ τρίμηνο του 2007 θα εγγράψει το σύνολο της συμμετοχής της Finansbank και άρα θα διατηρήσει το υψηλό momentum, ενώ άλλες τράπεζες που στηρίχθηκαν σε έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ενδεχομένως να εμφανίσουν επιβράδυνση.

Συνολικά όμως, η αύξηση των χορηγήσεων που αποτελεί την ατμομηχανή της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών για το 2006 παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2007.

Η χρονιά που διανύουν οι τράπεζες και η επόμενη που θα ακολουθήσει θα επιτρέψει την διατήρηση της ευφορίας για το εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία, οι ρυθμοί αύξησης π.χ. στα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα υψηλοί ενώ αντιθέτως τον Αύγουστο υπήρξε μια συγκυριακή κάμψη που παρατηρείται κάθε χρόνο λόγω εποχικότητας.

Στο 9μηνο πάντως αναμένεται οι τράπεζες να επαναεπιβεβαιώσουν τις ισχυρέςβάσεις που έχουν θέσει χτίζοντας κατά βάση σε επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.