ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμβουλοι ΕΕ-Οι Τράπεζες να διαχωρίσουν λιανική τραπεζική από επενδύσεις ρίσκου

15:17 - 02 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι τράπεζες θα πρέπει να διαχωρίσουν τον κλάδο της λιανικής τραπεζικής από τις άλλες συναλλαγές και επενδύσεις υψηλού ρίσκου για να προστατεύσουν τους φορολογουμένους από το ενδεχόμενο νέων πακέτων διάσωσης και τις αποταμιεύσεις των πελατών τους, είπε την Τρίτη ομάδα συμβούλων της ΕΕ.

 

 Οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν επίσης στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά των στεγαστικών δανείων, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα.


   "Η ομάδα κατέληξε ότι είναι απαραίτητο να ζητηθεί ο νομικός διαχωρισμός ορισμένων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους από τον κλάδο της αποταμίευσης εντός του (ιδίου) τραπεζικού ομίλου", αναφέρει η έκθεση της ομάδας συμβούλων. 


   "Οι δραστηριότητες που θα διαχωρίζονταν θα περιελάμβαναν τις διαπραγματεύσεις μετοχών και παραγώγων προς ίδιο όφελος (proprietary trading) και ορισμένες άλλες δραστηριότητες που συνδέονται στενά με τις αγορές μετοχών και παραγώγων".  


   Η ομάδα των συμβούλων, με επικεφαλής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Erkki Liikanen, συστήθηκε από την Κομισιόν για να εξεταστούν οι δομές των τραπεζών.


   Αν και οι προτάσεις του σώματος δεν είναι δεσμευτικές, ενδέχεται να παρακινήσουν την Κομισιόν να αλλάξει την νομοθεσία που αφορά την λειτουργία των τραπεζών. 


    Οι προτάσεις δανείζονται πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη στην Βρετανία για την προστασία της λιανικής τραπεζικής και στις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι τράπεζες προς ίδιο όφελος. 


   O σκοπός των προτάσεων είναι να υποστούν οι ομολογιούχοι τις όποιες ζημίες προκύψουν από ενδεχόμενη κατάρρευση μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι. 


   "Η έκθεση αυτή θα τροφοδοτήσει τις σκέψεις μας για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων", είπε ο επίτροπος της ΕΕ για ρυθμιστικά θέματα Michel Barnier.

 
   Μεταξύ των τραπεζών που θα επηρεάζονταν από ενδεχόμενη αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου είναι η Barclays <BARC.L>, η Deutsche Bank

<DBKGn.DE> και η BNP Paribas <BNPP.PA> οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο στην λιανική τραπεζική, όσο και σε συναλλαγές υψηλότερου κινδύνου με μετοχές, ομόλογα και άλλα αξιόγραφα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:06 - 02 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.