ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ελπίδα των μετόχων μειοψηφίας για να μη θιγούν από την ανακεφαλαιοποίηση

23:58 - 03 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H ελπίδα των μετόχων μειοψηφίας για να μη θιγούν από την ανακεφαλαιοποίηση
Οι τελευταίες εξελίξεις με την Πειραιώς – Γενική και FBB, αλλά και ποιοι ακούγεται ότι ενδιαφέρονται για την Millennium. Πως θα διαμορφωθούν τα μερίδια αγοράς.

Yπάρχουν προσδοκίες ότι κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πλησιάζει δεν θα θιγούν στον απόλυτο βαθμό οι μέτοχοι μειοψηφίας. Σύμφωνα με την αγορά, αν τελικά επιλεγεί το 60% της ανακεφαλαιοποίησης να γίνει με ΑΜΚ και το υπόλοιπο με ομόλογα τύπου CoCos και επιπλέον δοθούν μέχρι και 9 warrants στους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην αύξηση, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό σενάριο, ενώ εκκρεμεί και η πρόταση του ΤΧΣ για εγγύηση των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που δεν αποδέχονται προς το παρόν η ΕΕ και η ΕΚΤ. Αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως παραπάνω, το δυνητικό dilution που θα μπορούσαν να υποστούν οι μέτοχοι τραπεζών μειώνεται σημαντικά.

 

Στο μεταξύ, η απόκτηση της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης από την Credit Agricole Εμπορικής Τράπεζας, από τον Ομιλο Αlpha Bank, αλλάζει την πίτα, αλλά και τα business plans των τραπεζών, που καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, εντάσσοντας τη στο νέο σκηνικό που δημιουργείται άμεσα. Με την προϋπόθεση των απαραίτητων εγκρίσων από τις εποπτικές αρχές, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων του επιτελείου της Alpha Bank και των στελεχών της Credit Agricole και με την επικείμενη Σύνοδο στις 18 Οκτωβρίου, που εκτιμάται ότι θα γίνει σε θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδος, προλειαίνεται το έδαφος για την οργάνωση της άμυνας και το συντονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θέλει να αποδείξει ότι θα τα καταφέρει.

 

Στο νέο σχήμα, οι Γάλλοι θα διατηρήσουν ποσοστό χαμηλότερου του 5%, ίσως στο επίπεδο του 3% σύμφωνα με άτυπους και χονδρικούς υπολογισμούς, συμπορευόμενοι έτσι με την Αlpha Bank, ως βασικός εταίρος, παράλληλα με τη στρατηγικής σημασίας στήριξη του Κατάρ, το οποίο αποτέλεσε έναν από τους λόγους που τελικά η Credit προτίμησε την προσφορά της Alpha έναντι των αντίστοιχων προσφορών της Εθνικής και της Eurobank. Συν του γεγονότος βέβαια, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha ήταν συγκριτικά χαμηλότερες.

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο ανταγωνισμός ετοιμάζει τα δικά του βήματα. Ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν εκεί. Οσο για την Τράπεζα Πειραιώς, είναι προ των πυλών της υπογραφής συμφωνίας με τη Societe Generale, για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας, μετά την οριστικοποίηση των αποκλειστικών συνομιλιών χθες. Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, κυκλοφόρησε και η πληροφορία ότι ο Ομιλος Πειραιώς ενδεχομένως συγχωνεύσει δια  απορροφήσεως τη μικρή Τράπεζα FBBank, η οποία πλειοψηφικά ανήκει στην οικογένεια Ρέστη σε ποσοστό 64,79%. Εμμέσως όμως η Πειραιώς - από τη στιγμή που απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα και η οποία κατείχε το 19,6% της FBBank - συμμετέχει στην Τράπεζα αυτή με κάτι λιγότερο από 20%, με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της FBB. Στην εν λόγω τράπεζα, διάφοροι επιχειρηματίες ελέγχουν το 9,4% ενώ η Olympia Development του Πάνου Γερμανού διατηρεί ένα 6,24% .

 

Σχετικά με τη Millenium Bank, την οποία ο πορτογαλικός Ομιλος προσπαθεί να πουλήσει πάνω από ένα χρόνο και μάλιστα έχοντας ενισχύσει την Τράπεζα με κεφάλαια ύψους 150 εκατ ευρώ προκειμένου να ανέλθει στο 8% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας , τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank δεν επιβεβαιώνουν, ούτε καν σχολιάζουν, τις πληροφορίες περί συνομιλιών.

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς δεν θα θυμίζει σε τίποτα το τραπεζικό σύστημα των αρχών του 2000.....Τώρα το μέλημα είναι το μέγεθος και γι αυτό παρατηρείται συσπείρωση και αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος.

 

Ετσι, το νέο σχήμα Alpha Bank - Εμπορικής θα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από πλευράς μεγέθους, μετά την Εθνική Τράπεζα που διατηρεί την πρωτιά. Το ενεργητικό της Alpha- Emporiki θα είναι της τάξεως των 79, 6 δισ ευρώ, οι καταθέσιες της θα υπερβαίνουν τα 40 δισ ευρώ, οι χορηγήσεις τα 62,8 δισ ευρώ και το δίκτυο των καατημάτων της θα είναι 708 μονάδες, που θα απασχολούν συνολιά 12.121 εργαζόμενους. Από πλευράς ενεργητικού, η Εθνική είναι πρώτη με 104 δισ ευρώ, η Alpha με την Εμπορική ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος με 79,6 δισ ενεργητικό, ακολουθεί η Πειραιώς με την Αγροτική με ενεργητικό 74 δισ ευρώ και έπεται η Eurobank με ενεργητικό 73,6 δισ ευρώ.

 

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:01 - 04 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.