ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπενδυτική ευκαιρία τα blue chips ;

00:10 - 09 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
 Eπενδυτική ευκαιρία τα blue chips ;
Παρά το ράλι-ανάκαμψης που ξεπέρασε το 22% από τις αρχές του Ιουνίου, περίπου τα μισά blue chips της ευρωζώνης, που αποτελούν τον δείκτη Euro STOXX 50 , συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κάτω από την λογιστική τους αξία, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν τις φθηνότερες μετοχές της Ευρώπης.

Οι 19 από τις συνολικά 50 μετοχές του συγκεκριμένου δείκτη διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία ( p/b) κάτω του 1, με την Societe Generale στο 0,39, την UniCredit στο 0,40 και τη Nokia στο 0, 66. Το p/b του δείκτη των blue chips της ευρωζώνης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,56, κάτω από των μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, το 1,91.

 

Αυτό έρχεται σε ισχυρή αντίθεση σε σχέση με την Wall Street, όπου από το σύνολο των 30 μετοχών του Dow Jones, μόνο τέσσερις μετοχές διαπραγματεύονται με p/b κάτω της μονάδας.

 

Παρόλα αυτά, η Credit Suisse σε νέα εκθεσή της σημειώνει πως παραμένει underweight στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, ενώ μειώνει τη θέση της στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες σε benchmark από overweight, επικαλούμενη τους κινδύνους για αυτούς τους κλάδους από την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ, εν μέσω άλλων παραγόντων.

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποαποδόσουν, ενώ το ευρώ θα υποτιμηθεί ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, και προσθέτουν ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων τους παραμένει αρνητικός.

 

Η Credit Suisse σημειώενι πως πάντως διατηρεί θετική στάση για τις τράπεζες της Βρετανίας ενώ την μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα διατηρεί για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

 

Σε ότι αφορά τον κλάδο των ασφαλειών, επισημαίνει πως οι κύριοι λόγοι για την υποβάθμισή τους είναι ότι ο κλάδος είναι «υπερτιμημένος» και οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να «χτυπηθουν» από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αύξηση στα CDS, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης.

Όπως τονίζει, οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν μικρότερο ρίσκο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Η CS διατηρεί μεν την στάση overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την διάθεσή του για ρίσκο το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας τους φόβους για μια διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

 

Όπως σημειώνει, ανησυχεί για event risk μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, με τους κίνδυνους γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρώπη να επανεμφανίζονται.

 

Η αναβολή της καταβολής της δόσης της Ελλάδας, με πιθανότερη ημερομηνία τα τέλη Νοεμβρίου, και οι ισπανικές περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, χαρακτηρίζονται από την Credit Suisse ως σημαντική πηγή ανησυχίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.