ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: Τι θα συζητηθεί στη ΓΣ της 30ης/10 για τη συγχώνευσή της με τη Eurobank

17:09 - 11 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η μείωση και παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με έκδοση νέων κοινών μετοχών έναντι εισφοράς σε είδος με κατάργηση του δικαιώματος παλαιών μετόχων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας στις 30 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ενόψει της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Εθνικής για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, καθίσταται αναγκαία η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 3.824.361.928 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από τα 5 ευρώ στο 1 ευρώ με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού.
Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 320.362.274 ευρώ με έκδοση μέχρι 320.362.274 νέων μετοχών με ονομαστική αξία 1 ευρώ έναντι εισφοράς σε είδος μέχρι 552.948.427 μετοχών της Eurobank, ονομαστικής αξίας 2,22 ευρώ, ήτοι εισφορά 100 μετοχών της Eurobank για 58 νέες μετοχές της Εθνικής.
Αναλυτικότερα, στη Γ.Σ. θα συζητηθεί η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά το ποσό των 3.824.361.928 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας από 5 ευρώ σε 1 ευρώ καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 320.362.274 ευρώ με έκδοση μέχρι 320.362.274 νέων κοινών με δικαίωμα ψήφου ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή έναντι εισφοράς εις είδος μέχρι 552.948.427 κοινών με δικαίωμα ψήφου ονομαστικών μετοχών της Eurobank, ονομαστικής αξίας εκάστης 2,22 ευρώ, ήτοι με την εισφορά 100 κοινών μετοχών της Eurobank για κάθε 58 νεοεκδιδόμενες κοινές μετοχές της Εθνικής.
Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Εθνικής, ενημερώνει τους μετόχους της τράπεζας για τους λόγους που δικαιολογούν την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης τους στην προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου με εισφορά σε είδος.
Όπως υπενθυμίζεται, η τράπεζα υπέβαλε την 5η Οκτωβρίου προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών με δικαίωμα ψήφου που ο Προτείνων ήδη κατέχει, άμεσα ή/και έμμεσα, και με προσφερόμενο αντάλλαγμα πενήντα οκτώ (58) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με ονομαστική αξία Ευρώ 1,00 εκάστη για κάθε εκατό (100) εγκύρως προσφερόμενες μετοχές της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε.
Προκειμένου να δοκούν οι νέες μετοχές στους μετόχους της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε είναι απαραίτητο να καταργηθεί το προβλεπόμενο από το άκρο 5 παράγραφος 6 του Καταστατικού της Τράπεζας δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων μετόχων της Τράπεζας.
Εξάλλου, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που προκύπτει από την ως άνω σχέση ανταλλαγής είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της Τράπεζας με βάση τη σχετική αναλογία αξιών των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων (ως είχε μέχρι σήμερα), αλλά και λόγω ωφελημάτων που αναμένεται κατά τα ανωτέρω να προκύψουν από την επιτυχία της δημόσιας πρότασης.
Συγκεκριμένα, ο διευρυμένος όμιλος ΕΤΕ, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012,  θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. και καταθέσεις 87,9 δισ. και θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο 925 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα κακώς και από την βελτιωμένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη με ισχυρές Θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασμένο εύρος προϊόντων, δικτύου καταστημάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όμιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.
Εκτιμάται ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.
Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαμβάνουν:
- Τον συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,
- Την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη μείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς,
- Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και χρηματοοικονομική ευρωστία του ενιαίου ομίλου
Τονίζεται ότι ο ενιαίος όμιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης με ευέλικτο τρόπο με στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι το ΔΣ έχει λάβει γνωμοδότηση (fairness opinion) από την επενδυτική τράπεζα CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LIMITED σύμφωνα με την οποία η ως άνω σχέση ανταλλαγής είναι δίκαιη και εύλογη.
Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι ποσού Ευρώ 320.362.274 με έκδοση μέχρι 320.362.274 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία Ευρώ 1,00 η κάθε μία με την εισφορά 552.948.427 κοινών μετοχών της Eurobank Ergasias Α.Ε ονομαστικής αξίας εκάστης Ευρώ 2,22, ήτοι με την εισφορά 100 κοινών μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε για κάθε 58 νέα κοινές μετοχές της Τράπεζας και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας.
Η ανωτέρω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφτεί στο σύνολο της από τους κοινούς μετόχους της Eurobank Ergasias Α.Ε που θα αποδεχτούν την προαιρετική δημόσια πρόταση που επεβλήθη την 5η Οκτωβρίου 2012 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άκρο 18 του Ν. 3461/2006 και στο πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.