ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμούζης (Eurobank): «Μόνος δρόμος η παραμονή της χώρας στο ευρώ - Αναγκαίες οι συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών»

10:56 - 19 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη και η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank Κύπρου χθες στη Λεμεσό.

«Η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και η ταυτόχρονη υλοποίηση ενός επιτυχούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, παραγωγικής ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και των θεσμών, στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική εγκυμονεί υψηλότερο κόστος και σοβαρούς και, πιθανώς, μη διαχειρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς κινδύνους, «που θα ήταν ολέθριο για όλους μας να υποτιμηθούν». «Αρα, η μάχη για τη δημιουργία μιας παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας πρέπει να δοθεί μέσα και όχι έξω από την Ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι, αφενός η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και αφετέρου η διαδικασία δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα, διότι πρώτον δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες, που τροφοδοτούν τη δημιουργία εσωτερικού πλεονάσματος κεφαλαίων (internal capital generation), με τα οποία οι τράπεζες θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και δεύτερον, διότι εκτιμάται ότι τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, θα έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα, πιθανές οικονομίες κλίμακος και σκοπού».

 

Όσον αφορά στην πρόσφατη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank είπε ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών «δημιουργεί μία μεγάλη και ισχυρή τράπεζα, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης, με ενεργητικό κοντά στα 180 δισ. ευρώ, 53.000 εργαζόμενους, σημαντική παρουσία σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ηγετική παρουσία σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:12 - 19 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.