ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγοράζουν χρόνο τα funds που στηρίζουν τις τράπεζες

01:27 - 14 Νοε 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αγοράζουν χρόνο τα funds που στηρίζουν τις τράπεζες
Μαζική φυγή κεφαλαίων παρατηρείται από τις τραπεζικές μετοχές το περασμένο διήμερο, ενώ υπό σκέψη βρίσκονται ακόμα και οι παραδοσιακοί υποστηρικτές τους όπως η Citigroup, το fund από το Κατάρ ή άλλα funds από την Ανατολική Ευρώπη μετά τη δημοσιοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης, που ουσιαστικά καθιστούν την παραμονή τους υπό ιδιωτικό έλεγχο εξαιρετικά αμφίβολη.

Ούτε και χθες "άντεξαν" οι τράπεζες στο Χ.Α., ενώ οι επενδυτές βλέπουν ότι θα χρειαστούν απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου, άρα συνεχής αιμοδότηση με ρευστότητα, προκειμένου να κρατηθούν μακριά από το ΤΧΣ. Και επειδή αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όταν θα έρθει η περίοδος το ΤΧΣ να διαθέσει τις μετοχές των τραπεζών, θα στραφεί προς τον... ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, δίδοντάς τες έναντι πινακίου φακής, όπως χαρακτηριστικά λέει η αγορά. Άλλωστε, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στο μισό των τρεχουσών αποτιμήσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και αν θεωρήσουμε ότι έχει υπολογιστεί ο μέσος όρος των 50 ημερών για την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών προκύπτει ότι η αμκ της ΕΤΕ θα γινόταν κάτω από τα 90 λεπτά, το ίδιο για την Alpha και κοντά στα 20 λεπτά για την Πειραιώς.

 

Η αγορά ωστόσο, πιστεύει ότι την τελευταία στιμή οι τράπεζες μπορεί να βγάλουν κάποιον άσσο από το μανίκι και να αποφευχθεί το μοιραίο. Μάλιστα, χρηματιστές υποστηρίζουν ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας και κυρίως τα ισχυρά funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αν και η στάση τους, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι να αγοράζουν χρόνο. Ή θα στηρίξουν μέχρι τέλους τις επιλογές τους στην Ελλάδα, ή θα χάσουν τα χρήματά τους και θα αποχωρήσουν, σχολιάζουν οι ίδιοι, όπως άλλωστε συνέβη προσφάτως με μεγαλομέτοχο εγχώριας ιδιωτικής τράπεζας.

 

Χρηματιστές σχολιάζουν ότι στις περιπτώσεις εκείνες, όπου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι σήμερα αρνητικός, για παράδειγμα είναι στο - 2% , θα πρέπει εκ πρώτοις ο δέικτης αυτός να γίνει θετικός (στο μηδέν) , να αυξηθεί πάλι με αυξήσεις κεφαλαίου και έκδοση κοινών μετοχών στο 6%, ώστε στη συνέχεια να ενισχυθεί με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να επιτευχθεί το ελάχιστο 9%. Αρνητικά κεφάλαια έχουν σήμερα όλες οι τράπεζες ( με μοναδική εξαίρεση την Alpha Bank που συγχωνεύεται με την ήδη ανακεφαλαιοποιημένη Εμπορική Τράπεζα).

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 14 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.