ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ - Ποια ομόλογα θα ανταλλάσσουν για τη χορήγηση ρευστότητας - Με 1% θα δανείζονται

01:17 - 20 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ - Ποια ομόλογα θα ανταλλάσσουν για τη χορήγηση ρευστότητας - Με 1% θα δανείζονται
Μάλλον δεν συμμερίστηκαν χθες οι αγορές τους χαμηλούς τόνους του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα» και επιβεβαίωσαν με το ράλι σε ευρώ, Χρηματιστήριο και spreads, ότι άνεμος αισιοδοξίας πνέει πια για την ελληνική οικονομία και πως στο βάθος του τούνελ υπάρχει τελικά φως.

Την αρχή έκανε η S&P αργά το απόγευμα της Τρίτης, αναβαθμίζοντας κατά επτά «σκαλοπάτια» την αξιολόγησή της για την Ελλάδα, αφήνοντας... ενεούς ακόμα και τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις χθες υπολόγιζαν ότι ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας το πολύ - πολύ να επέστρεφε στα προ buy back επίπεδα. Από την ένανρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φάνηκαν οι διαθέσεις των επενδυτών, με τους ξένους να έρχονται και πάλι σε δεύτερη μοίρα. Οι ξένοι παρά την αναβάθμιση της S&P, πραγματοποιούν επιλεκτικές κινήσεις, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Jumbo, των Folli Follie, του Μυτιληναίου, του ΟΛΘ, στου Σαράντη, του ΟΠΑΠ, της ΜΕΤΚΑ. Η χθεσινή αντίδραση προήλθε πρωτίστως ως αντανακλαστική αντίδραση κυρίως από τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, τις ίδιες τις τράπεζες και τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με σούπερ κέρδη 10%, ποσοστό που τροφοδοτήθηκε από την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο (εταιρικά, υβριδικά, τιτλοποιήσεις κ.ά) προξειμένου να χορηγεί ρευστότητα στα εγχώρια πιστωτικά ισρύματα. Από τη στιγμή που οι τράπεζες κατέχουν «λίγα» πια ομόλογα, υπάρχει ζήτημα ποια ομόλογα θα δίνουν ως εγγύηση για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

 

Aγορά

Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς θα ενεργοποιηθούν ομόλογα που ήδη έχει στη κατοχή της η ΕΚΤ ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, τα οποία μέχρι σήμερα δεν απέδιδαν περισσότερο από το 50% της αξίας τους. Αυτομάτως, η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγει το δρόμο για ευνοϊκότερη αποτίμηση των ομολόγων αυτών, άρα και καλύτερους όρους παροχής ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, δίδεται η ευκαιρία για ακόμα φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες, αφού ακριβώς η υποτίμηση των ομολόγων σε «σκουπίδια» είχε κλείσει το δρόμο προς την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στρέφονται στον ELA καταβάλλοντας σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο για κάθε ευρώ που δανείζονταν. Τώρα, με την αποδοχή των ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερο το χρήμα ακόμα και με επιτόκιο της τάξης του 1% αντί του 3% που παίρνουν σήμερα. Σημειωτέον, ότι χθες... «απέκτησε ζωή» η αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στη δεκαετία να υποχωρεί κάτω και από τις χίλιες μονάδες βάσης, κάτι που είχε να συμβεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι επενδυτές στα νομίσματα βρήκαν την ευκαιρία να τραβήξουν το ευρώ ακόμα πιο ψηλά, αφού πλέον διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά επτά μηνών. Ως προς την αγορά, οι χρηματιστές θεωρούν ότι επανασυνδέθηκε το ανοδικό σενάριο, με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει έπειτα από μία εβδομάδα πάνω από τις 870 μονάδες, κλείνοντας με κέρδη 4,8%.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 04:38 - 20 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.