ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Προσδοκία για κλείσιμο του 2012 στα υψηλά έτους – Φήμες για νέα stress tests – Aμέσως μετά τα Χριστούγεννα η έκθεση της Τ.τ.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση

01:03 - 21 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
X.A.: Προσδοκία για κλείσιμο του 2012 στα υψηλά έτους – Φήμες για νέα stress tests – Aμέσως μετά τα Χριστούγεννα η έκθεση της Τ.τ.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση
Όλα δείχνουν ότι η αγορά θα τερματίσει τη χρονιά κοντά στα υψηλά έτους, τα οποία δεν είναι άλλα, από τα επίπεδα των 900 μονάδων. Το γεγονός ότι η στάθμιση των τραπεζών στον γενικό δείκτη έχει κατέλθει του 15%, δίδοντας το προβάδισμα σε μετοχές, όπως η Coca Cola, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και η ψύχραιμη αντίδραση της αγοράς μετά την ανακοίνωση των πρώτων τραπεζικών αποτελεσμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενισχύει την άποψη για προσέγγιση της περιοχής των 900 μονάδων.

Σύμφωνα με την αγορά, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα των 680 μονάδων αποτελούν τη βάση για την κίνηση της αγοράς, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Κι αυτό, διότι τα χαμηλά που έγραψε ο δείκτης κοντά στις 480 μονάδες αποτελούν πτώση 200 μονάδων, ενώ η κίνηση προς τις 880, είχαν και πάλι βάση τις 680 μονάδες. Οι αναλυτές θεωφρούν ότι την επόμενη εβδομάδα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι συναλλαγές θα συρρικνωθούν περαιτέρω. Μία ακόμα δύσκολη συνεδρίαση είναι η σημερινή, αφού εκτός από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις ναυαρχίδες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, της Εθνικής και της Alpha, λήγουν ταυτόχρονα οι τριπλές σειρές των παραγώγων,, οπότε αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα.

Κατά τα άλλα, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η S&P θα επανέλθει και μάλιστα λίαν συντόμως με καλύτερη αξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες. Η Standard and Poor's δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπως έκανε για την Ελλάδα προ δύο ημερών. Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί το «CCC» για τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με το οutlook να παραμένει αρνητικό. Στην αναφορά της, η S&P τονίζει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους στο πιστωτικό προφίλ τους, παρά τις ενδείξεις εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία που έρχονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

 

Stress tests;

Ο χρόνος που θα επανέλθει ο αμερικανικός οίκος συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και με την επιτυχία στις αυξήσεις κεφαλαίου. Από τα πρώτα στοιχεία που είδαν τιο φως της δημοσιότητας μετά από εννέα μήνες, τονίζεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν πάρει τελικά προβλέψεις για μεγάλες επισφάλειες, εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει την Τράπεζα της Ελλάδος στο να προκαλέσει νέα stress tests. Αυτό όμως, βρίσκεται ακόμα στη φάση των σεναρίων. Εκείνο που προέχει, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι να θωρακιστούν κεφαλαιακά τα τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

 

Τράπεζα της Ελλάδος

Την ίδια ώρα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται η τελική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για πρώτη φορά, μπαίνουν «στη ζυγαριά» δανειακά χαρτοφυλάκια εντός και εκτός Ελλάδος, επιχειρησιακά σχέδια, επισφάλειες Blackrock και PSI. Συνεκτιμώνται παράγοντες και βγαίνει ένας συνολικός «λογαριασμός» ανά τράπεζα, βάσει του οποίου διαμορφώνεται το ακριβός ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης.

Η έκθεση αυτή, που θα γνωστοποιήσει για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος και που μέχρι σήμερα «φυλάσσεται με άκρα μυστικότητα» και δεν έχει διαρρεύσει ούτε προς τους τραπεζικούς ομίλους, παραδόθηκε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελέιο της τρόικας. Στόχος είναι η συγκεκριμένη έκθεση να δοθεί στη δημοσιότητα πριν το τέλος του έτους και οι επικρατέστερες ημερομηνίες, είναι 27- 28 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά, ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα γνωρίζει ποιό είναι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που του χρειάζεται, εκ των οποίων θα καλύψει το 90% από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το 10%, ιδίοις μέσοις, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή άλλες εναλλακτικές.

Ως προς την «επτασφράγιστη» και πολυαναμενόμενη έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος, αυτή βασίζεται σε πέντε σημεία - κλειδιά, η συνισταμένη των οποίων θα κρίνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανά τράπεζα, που υπενθυμίζεται ότι δεν είναι ακόμη γνωστές. Οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψιν της η εν λόγω έκθεση είναι οι εξής:

πρώτον, την απόρρητη έκθεση της Blackrock που είχε ολοκληρωθεί μετά από ενδελεχείς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μετά τα stress tests και φυσικά με τη συμβολή του διεθνούς οίκου Baines, που επικαιροποίησε τα στοιχεία των επισφαλειών και των προβλέψεων

 δεύτερον, τις ζημιές που υπέστη εκάστη των τραπεζών από τη συμμετοχή στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI)

τρίτον, τα χαρτοφυλάκια δανείων του κάθε ομίλου ανά κατηγορία χορηγήσεων προς την ελληνική αγορά, μείον τις προβλέψεις

τέταρτον, τα δάνεια της κάθε τράπεζας στο εξωτερικό, στις κατά τόπους θυγατρικές τους, επίσης αφαιρουμένων των προβλέψεων

και πέμπτον, τα business plans των τραπεζών για το πώς σχεδιάζουν την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, διαχειριζόμενες τις ζημιές, τις επισφάλειες και τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 03:07 - 21 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.