ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kάτω από τις προβλέψεις της αγοράς το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης - Στα 27,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγάλες

12:59 - 22 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Kάτω από τις προβλέψεις της αγοράς το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης - Στα 27,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγάλες
Παρά το γεγονός των ζημιών, που παρουσίασαν στο εξάμηνο και εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω κυρίως της συμμετοχής τους στο κούρεμα (PSI), καθώς και στο πρόγραμμα επαναγοράς, οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι το ζημιογόνο αποτέλεσμα είναι σαφώς απόρροια της κρίσης. Οι σημαντικά αυξημένες προβλέψεις, συνεπεία της αύξησης των επισφαλειών, παράλληλα με το «κόστος» διατήρησης και επί δεκαετίας των χαρτοφυλακίων ομολόγων, τα οποία τελικά θυσίασαν στον «βωμό» της επαναγοράς, είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την εικόνα των ισολογισμών που παρουσίασαν οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.

 

Αποτελέσματα, τα οποία είχαν σημαντικά καθυστερήσει να δημοσιευθούν, λόγω της καθυστέρησης της δόσης προς την ελληνική οικονομία (έπρεπε να εισρεύσουν τα κεφάλαια προς το Ταμείο ΧρηματοπιστωτικήςΣταθερότητας, για να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες εγγυήσεις και να παρουσιάσουν θετική καθαρή θέση και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας).

 

Με σύνολο κεφαλαιακών αναγκών προφανώς διαφορετικό ανά τράπεζα, χωρίς όμως να είναι ανάλογο του μεγέθους της (9,7 δισ. ευρώ η Εθνική, 4,6 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 5,8 δισ. ευρώ η Eurobank και 7,3 δισ. ευρώ η Πειραιώς), οι τράπεζες στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην αγορά, ανακοινώνοντας, με την αφορμή των αποτελεσμάτων εννεαμήνου (και εξαμήνου), την πραγματική τους καθαρή θέση.

 

Το θετικό είναι ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι 27,5 δισ. ευρώ, λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, για 30 δισ. ευρώ και πλέον. Τα ποσά που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες ως καθαρές τους κεφαλαιακές ανάγκες, θα επισημοποιηθούν και θα προσδιορισθούν επακριβώς από την πολυαναμενόμενη και επτασφράγιστη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα (πιθανή ημερομηνία η 28η Δεκεμβρίου).

Το επόμενο βήμα θα είναι -από τα ακριβή ποσά που θα ανακοινωθούν και από την κεντρική τράπεζα της χώρας- να προσδιορισθεί το 10% περίπου, το οποίο θα αφορά στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα πρέπει να στηρίξουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Πάντως, παρά τις ζημιές που συνολικά οι τέσσερις τράπεζες παρουσίασαν στο επίπεδο των 4,88 δισ. ευρώ, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να θεμελιώσει ένα αισιόδοξο κλίμα: Αυτό της ισχυρής κεφαλαιακής κατάστασης. Και οι τέσσερις τράπεζες υπερβαίνουν τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και παρουσιάζουν pro-forma, δείκτες της τάξεως του 11,9% στην Εθνική, 11,5% στη Eurobank, 9,9% στην Alpha Bank και 13% στον όμιλο Πειραιώς. Τα ποσοστά αυτά τις καθιστούν βιώσιμες και ισχυρές, ακόμη και απέναντι στην τρέχουσα «λαίλαπα» της κρίσης....

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.