ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα γίνει ο διαχωρισμός του Τ.Τ. σε "καλή" και "κακή" τράπεζα

14:22 - 11 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αντίθετα με τις αρχικές προσδοκίες και τους σχεδιασμούς η διαδικασία για το ΤΤ δεν φαίνεται να έχει την επιθυμητή έκβαση. Για την άλλοτε «πολύφερνη νύφη» του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία εκ των τεσσάρων αρχικώς ενδιαφερόμενων τραπεζών δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά, κάτι που θα αναγκάσει το ΤΧΣ, που συνεδρίασε χθες, να κηρύξει άγονη τη διαδικασία.

 

Η επιλογή είναι πλέον μία και συνίσταται στην άμεση διάσπαση του ΤΤ και τη διατήρηση ως αυτόνομου του καλού τμήματος κατά τα πρότυπα της Proton Bank. Βεβαίως όμως σε αυτή την περίπτωση το ΤΧΣ θα καλύψει και το κεφαλαιακό έλλειμμα του ΤΤ που υπολογίζεται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ και το funding gap που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς ένα μέρος των στοιχείων ενεργητικού και συγκεκριμένα τα προβληματικά δάνεια, θα μεταφερθεί στην bad bank. Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με το προσωπικό που ανέρχεται σε 3.200 άτομα εκ των οποίων τα περίπου 500 έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Το κακό τμήμα θα τεθεί σε εκκαθάριση και η αξία των μετοχών των 72.000 μετόχων μηδενίζεται. Σε ό,τι αφορά το καλό τμήμα, θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα ανακεφαλαιοποιημένο από το ΤΧΣ με στόχο, σε ένα άγνωστο προς το παρόν χρονικό διάστημα, να επανέλθει σε διαδικασία πώλησης.

Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες κάτι τέτοιο θα μπορέσει να δρομολογηθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή των ανακατατάξεων και της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και οι συστημικές τράπεζες ανάλογα με τη θέση, τις δυνατότητες και τη νέα στρατηγική που θα σχεδιάσουν θα επανακαθορίσουν το ενδιαφέρον τους.

Εξάλλου η σημερινή ρευστότητα της συγκυρίας και οι τεράστιες εκκρεμότητες που υπάρχουν βρίσκονται πίσω από την ατελέσφορη έκβαση της διαδικασίας, δεδομένου ότι τελικώς οι ενδιαφερόμενες τράπεζες, καθεμία για τους δικούς της λόγους, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Alpha που εθεωρείτο φαβορί για την απόκτηση του ΤΤ, ήδη από προχθές το βράδυ κυκλοφόρησαν φήμες περί απόσυρσης του ενδιαφέροντος. Κύκλοι της Τράπεζας έλεγαν ότι στην παρούσα φάση η απόκτηση του ΤΤ θα συνιστούσε ένα πρόσθετο και δύσκολα διαχειρίσιμο βάρος σε μία περίοδο που η Τράπεζα έχει να διαχειριστεί τεράστιες προκλήσεις. Οπως είναι δε γνωστό, πέραν της δύσκολης υπόθεσης της ενσωμάτωσης της Emporiki, η Alpha, όπως και οι άλλες συστημικές τράπεζες, καλείται να διαχειριστεί το πλέον καθοριστικό για το μέλλον της διακύβευμα της διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών μετόχων που θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Θεωρείται δε βέβαιον από τους αναλυτές ότι η Alpha θα είναι και η πρώτη Τράπεζα που θα προχωρήσει στην αμκ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.