ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Ιδιωτικές θα παραμείνουν οι τράπεζες

10:05 - 30 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Ελπίζουμε οτι με τον τρόπο που θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η Alpha Bank, η Πειραιώς και ίσως τελικά και η Εθνική θα καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια απο την αγορά ώστε να μην κρατικοποιηθούν".

Αυτό δήλωσαν στο Reporter.gr έγκυρες κυβερνητικές πηγές που δεν θέλουν να κατονομασθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς εκτιμούν πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια που φθάνουν στο 10% της αύξησης κεφαλαίου τους απο τους υπάρχοντες αλλά και απο νέους ιδιώτες μετόχους, αποφεύγοντας έτσι την κρατικοποίηση τους, που σε άλλη περίπτωση θα γίνει μέσω των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

 

Η αγορά έχει πληροφορηθεί αυτή την θετική προοπτική και έχει αρχίσει να αποτιμά ποιό σωστά τις τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει ακόμη αφού δεν είναι σίγουρο ποιές θα είναι οι παρεμβάσεις της τρόικας, αλλά και ποιά θα είναι η κατάσταση της αγοράς όταν γίνουν οι αυξήσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πάντως οτι ακόμη και η Εθνική "το παλεύει" να γλυτώσει την κρατικοποίηση καθώς, όπως λένε, "το κλίμα στο εξωτερικό αλλά και στην εγχώρια αγορά, έχει βελτιωθεί σημαντικά, οπότε μάλλον θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον ιδιωτών για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής".

 

Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιές τιμές θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αν οι σημερινοί μέτοχοι θα καταφέρουν να έχουν κέρδος απο τις μετοχές τους. Πάντως και αρκετοί χρηματιστές υποστηρίζουν οτι οι προοπτικές κερδών απο επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές είναι σημαντικές για όσους έχουν υπομονή και διακρατήσουν τις μετοχές τους για αρκετό χρόνο. Η πορεία των τραπεζικών μετοχών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, μάλλον θα είναι σημαντικά ανοδική, αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα την ανατρέψουν, όπως η κατάρρευση της χώρας, ή της παγκόσμιας οικονομίας. Παράγοντες πουδεν μπορούν σήμερα να προσδιορισθούν και που πάντα υπάρχουν χωρίς να μπορεί ο επενδυτής να τους αξιολογήσει με πραγματικούς όρους. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.