ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Σάλλας: Θα πετύχουμε το 10% στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

12:25 - 31 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μ. Σάλλας: Θα πετύχουμε το 10% στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
Οι ιδιώτες θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς και θα αποφύγει την κρατικοποίηση, είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας. Βάσει του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς έχουν προσδιοριστεί στα 7,3 δις ευρώ. Τα 2 δις θα αντληθούν από την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και τα υπόλοιπα 5,3 δις ευρώ από αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών.

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εγγραφεί για τα CoCos και θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μετοχών. Οι ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές.

"Είμαστε βέβαιοι ότι το 10%, με βάση τις ενδείξεις που έχουμε, θα το πετύχουμε", δήλωσε ο Σάλλας στην γενική συνέλευση των μετόχων προσθέτοντας ότι οι διεθνείς αγορές εισέρχονται σε μια περίοδο bull market που υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Ωστόσο, οι διοικήσεις ορισμένων μεγάλων εγχωρίων χρηματοπιστωτικών τραπεζών ζητούν από την κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας βελτίωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης για τους ιδιώτες και χρονική παράταση των διαδικασιών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Απριλίου.

Στις αρχές της εβδομάδας ανώτατο στέλεχος της Eurobank είπε στο Reuters ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να επανεξεταστούν. "Εάν υπήρχε μία χρονική παράταση κατά 1-2 μήνες (των αυξήσεων κεφαλαίου) αυτό θα βοηθούσε τις τράπεζες... θα είναι κρίμα να μην δοθεί παράταση τώρα που υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρούς ξένους θεσμικούς", είπε άλλο ανώτερο στέλεχος της Πειραιώς που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης δημιουργήθηκαν σε μία διαφορετική περίοδο όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους επενδυτές... οι τιμές (έκδοσης νέων μετοχών) είναι πολύ χαμηλές", πρόσθεσε το στέλεχος.

 

Νέες μετοχές

Οι τιμές των νέων μετοχών, χωρίς να έχει καθοριστεί η τιμή τους, θα είναι σημαντικά χαμηλότερες των τρεχουσών και αυτό θα οδηγήσει σε απομείωση της αξίας των παλαιών μετοχών, κάτι που προκαλεί έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές τους τιμές.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς είπε στη γενική συνέλευση ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο που θα τιμωρεί τους παλαιούς μετόχους. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι είναι πιθανό οι αγορές να ανοίξουν για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. "Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές (για να αντλήσουν ρευστότητα)", είπε ο κ. Σάλλας. Η γενική συνέλευση της Πειραιώς ενέκρινε την έκδοση των CoCos ενώ νωρίτερα και η Alpha Bank έλαβε την έγκριση των μετοχών της για την έκδοση αντίστοιχων ομολογιών έως του ποσού των 2 δις ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 31 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.