ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ETE: Το βάρoς σε Finansbank και Αστέρα - Λήγει σήμερα η πρόσκληση ανταλλαγής μετοχών με Eurobank

01:01 - 15 Φεβ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ETE: Το βάρoς σε Finansbank και Αστέρα - Λήγει σήμερα η πρόσκληση ανταλλαγής μετοχών με Eurobank
Στραμμένα στην αποδοχή της πρότασης της Εθνικής από τους μετόχους της Eurobank είναι σήμερα τα μάτια της αγοράς, Σήμερα 15 Φεβρουαρίου λήγει η δημόσια πρόταση εξαγοράς της Eurobank από τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Η πρόσκληση απευθύνεται στους μετόχους της Eurobank και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 58 μετοχές Εθνικής Τράπεζας για κάθε 100 μετοχές Eurobank. Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πολλά, όχι ως προς την ευόδοση του εγχειρήματος, όσο ως προς τη συμπεριφορά που επέδειξαν πολλοί επενδυτές και κυρίως ξένα funds στις μετοχές που έχουν επιστρέψει σε πολύμηνα χαμηλά και οι κεφαλαιοποιήσεις τους βρίσκονται πια στο ναδίρ. Η Εθνική βρίσκεται πια, ως προς την κεφλαιοποίησή της κάτω και από την Jumbo, δηλαδή στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα επίπεδα των... 250 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή της Eurobank υποχώρησε περισσότερο από 13% και της Εθνικής πάνω από 3%, με τις εκτιμήσεις των χρηματιστών να αναφέρουν ότι οι πωλήσεις στα χαρτιά συνδέονται με το μέλλον του τραπεζικού κλάδου. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να βρεθούν με τις μετοχές μίας τράπεζας που κινδυνεύει με κρατικοποίηση στην περίπτωση που δεν χαλαρώσουν οι όροι στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

 

Μάχη με το χρόνο

Ήδη, η ΕΤΕ προκειμένου να προλάβει καταστάσεις ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2000 άτομα, ενώ εκκρεμεί τόσο η πώληση της συμμετοχής της στην Finansbank, αλλά και η πώληση του Αστέρα στη Βουλιαγμένη. Για δε την περίπτωση της Finans, η διοίκηση της ΕΤΕ απεργάζεται διάφορα σενάρια, αλλά ο χρόνος πιέζει. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η ανώδινη λύση ενός placement, το οποίο και θα μείωνε τη θέση της ΕΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής τράπεζας σε όρους αγοράς και όχι σε όρους άρον – άρον πώλησης, και θα βελτίωνε σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η επικείμενη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας - Eurobank.

Αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού , ανακοινώθηκε χθες ότι εγκρίθηκε η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση μεταξύ των εταιριών Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. και Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E, υπό όρους και προϋποθέσεις (διορθωτικά μέτρα) .Αποφασίστηκε, επίσης, η απειλή του προβλεπόμενου εκ του νόμου προστίμου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις.

 

Oλομέλεια

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε και, με την υπ' αριθ. 562/VIΙ/2013 ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε, υπό όρους, τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση ελέγχου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. επί της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E , δια της υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα των μερών για την ανάληψη δεσμεύσεων (διορθωτικών μέτρων), προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες για το συμβατό της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά της αποδοχής καρτών (merchant acquiring), καθώς και στις αγορές στεγαστικής πίστης και πρωτασφαλίσεων κατά κινδύνων ζημιών. Σύμφωνα με τους σχετικούς όρους, τα μέρη ανέλαβαν τη δέσμευση να προβούν ιδίως στη μεταβίβαση της συμμετοχής της Eurobank στην εταιρία Cardlink σε τρίτο αγοραστή. Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύθηκαν να λύσουν δύο τριμερείς συμβάσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκποίηση της εν λόγω μετοχικής συμμετοχής, τα μέρη ανέλαβαν τη δέσμευση να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπείοποιοσδήποτε τυχόν κίνδυνος διάχυσης εμπιστευτικών και απόρρητων πληροφοριών από την, ή μέσω της, Cardlink προς τρίτους και προς τις μητρικές της. Αναφορικά με τα προϊόντα στεγαστικής πίστης, τα μέρη δεσμεύτηκαν να εξασφαλίζουν το δικαίωμα των πελατών τους να επιλέγουν απρόσκοπτα, και χωρίς να υπόκεινται σε διακριτική μεταχείριση,ασφαλιστική εταιρία στις συμβάσεις δανείων, στις οποίες αυτά ζητούν ασφαλιστική κάλυψη κατά πυρός, σεισμού και συναφών κινδύνων ενυπόθηκου ακινήτου.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:34 - 15 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.