ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Συγχώνευση των ελληνικών bad banks σε μία προτείνει η Bain & Company

21:02 - 28 Φεβ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Συγχώνευση των ελληνικών bad banks σε μία προτείνει η Bain & Company
Η δεύτερη πρόταση του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου προβλέπει την ιδρυση μίας bad bank από κάθε τράπεζα.

Τη συγχώνευση όλων των ελληνικών bad bank (μεταξύ των οποίων Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank και Τ Βank) σε μία κεντρική bad bank, που θα συγκεντρώσει όλα τα «προβληματικά» στοιχεία ενεργητικού των εν λόγω τραπεζών προτείνει η Bain & Company.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη σύσταση μίας bad bank για κάθε μία από τις επτά τράπεζες που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ή έκλεισαν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα προτείνει και τρόπους, που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις στο θέμα της ανάκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από το υπό διαχείριση ενεργητικό.

Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε σήμερα έκθεση που εκπόνησε διεθνής συμβουλευτικός οίκος (Bain & Company) με θέμα: «Πολιτικές και Διαδικασίες για τη Διασφάλιση της Αποτελεσματικής Διαχείρισης και Ανάκτησης των Στοιχείων Ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους Εκκαθαριστές των υπό εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων».

 

Η δομή των επτά τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τη σημερινή δομή των στοιχείων ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους εκκαθαριστές των επτά ελληνικών τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση. Στη συνέχεια, η έκθεση εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ειδικής εκκαθάρισης καθώς και τα αντίστοιχα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η έκθεση καταλήγει σε εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν τόσο στον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού και θεσμικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης όσο και στην ενδεχόμενη συγκρότηση μιας κεντρικής μονάδας για την ενιαία διαχείριση των ήδη υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού με γνώμονα την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον φορολογούμενο.

 

Στα 4 δισεκ. ευρώ τα "κόκκινα δάνεια"

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί εκκαθαριστές βρήκαν ότι τα "κόκκινα δάνεια" στις επτά τράπεζες φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αυτών που μπορούν να ρευστοποιηθούν ανέρχονται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την Έκθεση, τη μερίδα του λέοντος των λεγόμενων κόκκινων δανείων (το 66% περίπου του συνόλου) αφορούν σε δάνεια που είχε χορηγήσει κυρίως σε επιχειρηματίες η Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ και ακολουθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο είχε χορηγήσει κόκκινα δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ. Συνολικά από κόκκινα δάνεια των τραπεζών αυτών το 78% αφορούσε σε επιχειρήσεις.

 

Η πλειονότητα αυτών των στοιχείων, το 87%, είναι δάνεια, εκ των οποίων 7 στα 10 είναι επιχειρηματικές χορηγήσεις και έχουν δοθεί από τις ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από το σύνολο των εταιρικών δανείων, εκτιμάται ότι για το 30% υπάρχουν προοπτικές ανάκτησης κεφαλαίων, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέτος τους αποτελεί χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

 

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 01 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.