ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επικρατέστερο σενάριο σε Εθνική και Τ.Τ. το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

21:41 - 16 Μαρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το επικρατέστερο σενάριο σε Εθνική και Τ.Τ. το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αποφάσεις για τα υποκαταστήματα της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup για την Κύπρο και το μέλλον των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η απορρόφηση των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα συζητήθηκε στο συμβούλιο συστημικής ευστάθειας που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτόν η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η συμφωνία του Eurogroup διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δεν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

 

Πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι οι υποψήφιες τράπεζες για τη μεταφορά του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζα,ς που αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι τρεις κυπριακές τράπεζες θα λειτουργούν ως θυγατρικές της Εθνικής ή του πλήρως ανακεφαλαιοποιημένου μετά τη διάσωσή του, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μοναδικός μέτοχος του οποίου είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το μέλλον τους, όπως και αυτό του νέου ΤΤ, θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με ίδιες πηγές, στόχος του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι να δοθεί λύση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με το ενδεχόμενο μεταφοράς του ενεργητικού των δυο τραπεζών σε άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα να βρίσκεται και αυτό στο "τραπέζι".

 

Καμία επιβάρυνση

Όπως εξήγησε αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικούεπιτελείου, το ελληνικό χρέος δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση, αφού ακόμα κι αν προκύψει κάποια επιβάρυνση υπάρχουν τρόποι να ουδετεροποιηθεί. Πάντως, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η μεταφορά των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα) θα πραγματοποιηθεί πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δεν θα καθυστερήσει σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.
Σχετικά με το σενάριο που υπάρχει και προβλέπει την μεταφορά των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κράτησε αποστάσεις παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες και στην αξιολόγηση κάθε προσφοράς από την ΤτΕ

 

Επίσης, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία ανησυχία» αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί κύμα αναλήψεων τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη, δεδομένων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Eurogroup για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πάντως, σε ερώτηση για το «σκληρό» της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν η τρίτη κατά επιλογή που είχε να πάρει η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.(Φαντάσου οι άλλες δύο)...

 

Γ. Στουρνάρας: "Δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα"

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση σχετικά με το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων στις δύο κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, είχε κάνει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας: «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

 

Σ.Κ.Χ., Γ.Α., Ν.Ι.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 16 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.