ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστέρηση ψήφισης στην Κύπρο ματαιώνει γρήγορη πώληση των κυπριακών θυγατρικών στην Ελλάδα

14:21 - 19 Μαρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του έκτακτου τέλους καταθέσεων στην Κύπρο ματαιώνει τα σχέδια για γρήγορη πώληση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να πωληθούν άμεσα σε ελληνική τράπεζα οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να αποφύγει την επέκταση πιθανού πανικού και στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών ελέγχουν το 10% περίπου της λιανικής τραπεζικής στην ελληνική αγορά. Το Eurogroup τις εξαίρεσε από το σχέδιο επιβολής τέλους υπό την προϋπόθεση ότι θα απορροφηθούν από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Η δεύτερη αναβολή της ψηφοφορίας στην Κύπρο για σήμερα το απόγευμα καθυστέρησε τη συμφωνία. "Η μεταβίβαση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν ψηφιστεί η συμφωνία στην κυπριακή Βουλή", είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους.
Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως και στην Κύπρο.
Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής δεν θα διαπραγματευθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τις δύο αυτές ημέρες.

 

Οι Έλληνες τραπεζίτες επιθυμούν γρήγορη λύση

Οι Έλληνες τραπεζίτες ήλπιζαν στη μεταβίβαση των θυγατρικών των τριών τραπεζών έως αργά την Δευτέρα για να μην μεταδοθούν οι κίνδυνοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
"Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να δείξει η τηλεόραση ουρές με ανθρώπους έξω από τις κυπριακές τράπεζες την Τρίτη", δήλωσε ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζας.
Δεύτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της εξαγοράς είπε ότι η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για κάποια από τα assets. Καμία από τις δύο τράπεζες δεν ήταν διαθέσιμες για σχόλια.
Το ΤΤ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει στη διαδικασία αν το ενδιαφέρον των άλλων τραπεζών κριθεί μη ικανοποιητικό, πρόσθεσε ο δεύτερος τραπεζίτης.
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.