ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To καλό και το κακό σενάριο για τις μετοχές των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση

00:04 - 12 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
To καλό και το κακό σενάριο για τις μετοχές των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση
Τι σημαίνει για τις μετοχές η απόκτηση από το ΤΧΣ συντριπτικών ποσοστών πλειοψηφίας.

Ακόμα και με το πιο δυσμενές σενάριο, δηλαδή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους  οι μετοχές δύσκολα θα φύγουν από το ταμπλό. Πρόκειται για νέες μετοχές που θα εκδοθούν και δεν επηρεάζουν τις υφιστάμενες, αναφέρουν πηγές από το Χ.Α. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νέες μετοχές που θα βγουν θα έχουν την μορφή ομολογιακού δανείου και θα… "παρκαριστούν", όπως τονίστηκε επί λέξει στο «R», θα είναι κυριότητας του νέου μετόχου, ο οποίος είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα τις διαθέσει.

 

Το Χ.Α. και συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα συναλλαγών είναι αυτό που έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια ως προς το free float των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

Δύο από αυτά που έχουν περιέλθει σε γνώση του «R», αφορούν στην Εθνική και την Alpha.

Οι μετοχές της Εθνικής που διαπραγματεύονται σήμερα είναι 1,260 δισ. μετοχές. Με την έκδοση 6 δισ. νέων μετοχών,  αν η κάλυψη γίνει εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν επηρεάζεται η διαπραγμάτευση των ήδη υφιστάμενων αφού θα αφορά σε έκδοση νέων μετοχών, το free float όμως της ΕΤΕ θα  περιορισθεί μεταξύ 8,5% και 9%.  Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για την Eurobank.

 

Τα "άσχημα" σενάρια για Alpha και ΕΤΕ

 

Το χειρότερο σενάριο για την Alpha, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, αφορά free float 10,5% με την έκδοση Cocos και 7% χωρίς την έκδοση Cocos. Το καλό σενάριο κι εφόσον η τράπεζα καταφέρει να καλύψει το όριο του 10% ή και περισσότερο, προβλέπεται ότι το free float θα κυμανθεί στο 17% με την έκδοση των Cocos και 15% χωρίς την έκδοση αυτών.  

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, εκφράζεται επιφυλακτικότητα, αφού ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες τελικά θα είναι οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου, τι θα κάνει δηλαδή τις νέεες μετοχές και πότε θα τις πουλήσει στην αγορά.

Πλην όμως, υπάρχει και η θετική προοπτική, έστω κι αν εφαρμοστεί το δυσμενές σενάριο για την ΕΤΕ, ότι το ΤΧΣ σκοπεύει να διαθέσει το 25% των μετοχών της Εθνικής μέσω της αγοράς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε σε αυτή την περίπτωση το Free Float των μετοχών της τράπεζας θα επανέλθει σε επίπεδα ικανοποιητικής εμπορευσιμότητας.  

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

Διαβάστε επίσης

Δυσοίωνες οι προοπτικές για ΕΤΕ και Eurobank, σύμφωνα με τη Moody's
Ψάχνεται το ΙΚΑ να μπει στην αμκ της ΕΤΕ, ριζοσπαστικές μέθοδοι από Eurobank για υπερκάλυψη!

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 12 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.