ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΤ: Τι απαντά για τις "επικίνδυνες" επενδύσεις

12:45 - 03 Οκτ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τις επενδύσεις του υπερασπίζεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ανακοίνωση στην οποία δίνει απάντηση σε δημοσίευμα που μιλά για ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. "Ολες οι τραπεζικές επενδύσεις (δάνεια, ομόλογα, μετοχές, και άλλες επενδύσεις), εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο και οποιαδήποτε αναφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο, αξιολογείται με τραπεζικά κριτήρια", καταλήγει το ΤΤ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Όπως είναι γνωστό από τις πολλαπλές παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Τράπεζα βρίσκεται σε μια περίοδο κατά την οποία στοχεύει στην αναδιάρθρωση του Ενεργητικού της με την σταδιακή υποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και άλλων εναλλακτικών τοποθετήσεων, από χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προς πελάτες,αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της και το αντίστοιχο μερίδιό της στην αγορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε ένα χρονικό διάστημα πολύ αυξημένης ρευστότητας, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι τοποθετήσεις της υπολείπονταν των επιτοκίων που ίσχυαν για διατραπεζικές τοποθετήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάγια τραπεζική πρακτική διεθνώς, να αναζητούνται εναλλακτικές τοποθετήσεις σε μία προσπάθεια επίτευξης καλύτερης απόδοσης των κεφαλαίων και κερδοφορίας. Είναι επίσης πάγια διαδικασία των τραπεζών να εξετάζουν τον βαθμό επικινδυνότητας τέτοιων επενδύσεων και συνεπώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αυθαίρετα και αφοριστικά δημοσιεύματα και αναφορές ότι τα προϊόντα δομημένου κινδύνου είναι πολύ επικίνδυνα και αποτελούν «Ζαριές» και «Επικίνδυνες τοποθετήσεις» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Δάνεια σταθερού επιτοκίου ή άλλες μορφές τραπεζικών τοποθετήσεων, όπως για παράδειγμα ομόλογα σταθερών επιτοκίων, θα μπορούσαν από μόνα τους να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου 2006, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενημερώνει τους επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενο για τα εξής:

1.Οι επενδύσεις της Τράπεζας σε προϊόντα δομημένου κινδύνου ανέρχονται σε αποτιμημένες αξίες στο ποσό των 607,39 εκ. ευρώ και όχι στο ποσό των 690,41 εκ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα και το οποίο αφορά τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2005. Το ανωτέρω ποσό αναλύεται περίπου ισόποσα σε CDO’s, Hedge Funds, interest rates structures και λοιπά ομοειδή προϊόντα.Η επικινδυνότητα των επενδύσεων αυτών θεωρείται σχετικά περιορισμένη, αφού τα CDO’s σε ποσοστό άνω του 90%, είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (AA και AAA), τα Hedge Funds είναι Funds of Hedge Funds και είναι market neutral και στα interest rate structures ο υποκείμενος κίνδυνος είναι κυρίως μακροχρόνιες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Επισημαίνεται δε ότι τόσο οι εκδότες όσο και οι διαχειριστές των ανωτέρω επενδύσεων είναι υψηλού κύρους και τυγχάνουν μεγάλης πιστοληπτικής διαβάθμισης από τους Moody´s και τους S&P.

Σημειώνουμε ότι η απόδοση συνολικά των παραπάνω εναλλακτικών επενδύσεων είναι περίπου 100 bps (1%) πάνω από το euribor. Πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί ότι από ρευστοποιήσεις επενδύσεων αυτού του τμήματος του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, πραγματοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2006 κέρδη ύψους 13,5 εκ. ευρώ,ενώ σε σχέση με την προαναφερθείσα πολιτική της υποκατάστασηςτων εναλλακτικών επενδύσεων, με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, από 31.12.2005 μέχρι 30.6.2006, το ύψος τους περιορίστηκε κατά 83 εκ. ευρώ. Στο σύνολό τους, οι εναλλακτικές επενδύσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ημερομηνία 30.6.2006, αποτιμώνται άνω του 100% της αξίας τους, δηλαδή εμπεριέχουν υπεραξίες.

2.Η αναφορά του δημοσιεύματος σε επενδύσειςπαραγώγων ύψους ονομαστικού ποσού 2.253 εκ. ευρώ με τον χαρακτηρισμό ως «επικίνδυνες», μόνο ως τέτοιες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, δεδομένου ότι τα παράγωγα αυτά (κυρίως interest rate swaps) αντισταθμίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο από αντίστοιχα ομόλογα ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σταθερού επιτοκίου. Με δεδομένη την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, κατ’ ουσία ασφαλίσαμε τα κέρδη μας και αποφεύγουμε μελλοντικές ζημίες. Η χρήση των interest rate swaps αποτελεί μοναδική και διεθνώς παραδεκτή μέθοδο για την αντιμετώπιση του επιτοκιακού κινδύνου.

3.Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ότι οι επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου («

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.