ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: Εγγύηση ΕΤΕπ σε υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εξαγωγές

16:00 - 12 Ιουν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γ. Στουρνάρας: Εγγύηση ΕΤΕπ σε υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εξαγωγές
«Οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι Citibank, HSBC και Commerzbank, με την εγγύηση της ΕΤΕπ, κάνουν δεκτές τις υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εισαγωγές και εξαγωγές, μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ και αναμένεται η στήριξη αυτή να ανέλθει στο ποσό του 1,5 δισ. το χρόνο» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Όπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας «με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου από την ΕΤΕπ. Γίενται ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων».
«Μετά από επίπονες προσπάθειες, είναι πολύ θετικό που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησε πάλι τη χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα μας στο τέλος του 2012.
Θυμίζω ότι για 11 μήνες δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ, λόγω των γνωστών αναφορών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Δεκέμβριο, όμως, η ΕΤΕπ άρχισε ξανά μια σημαντική ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από το Δεκέμβριο του 2012 και μέσα σε 6 μήνες, έχουμε φτάσει σε εκταμιεύσεις, που ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι ο διπλασιασμός των περσινών χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.» τόνισε με νόημα ο κ. Στουρνάρας στην τελετή υπογραφής του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου».

Εγγυήσεις προς τις ξένες τράπεζες υπέρ των ελληνικών τραπεζών

Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες τις κατάλληλες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου. Έτσι περιορίζεται η υποχρέωση καταβολής μετρητών ως εγγυήσεις, ειδικά από ΜμΕ ενώ διασφαλίζεται πρόσβαση σε μέσα χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη. Βέβαια η ένταξη στο πρόγραμμα υπόκειται στις γνωστές απαιτήσεις για ύπαρξη ασφλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Hoyer σημείωσε ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία από το 25% του ΑΕΠ σε μόλις 10% του ΑΕΠ σήμερα και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω εφέτος.

etep613 120613

Σαμαράς: Θα καλυφθεί μέρος του κενού ρευστότητας

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το συγκριμένο εργαλείο χρήσιμο, επισημαίνοντας ότι θα καλύψει μέρος του κενού ρευστότητας όσο διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία όπως είπε ολοκληρώνεται. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕΑΝ ενώ σημείωσε "προχωράμε στην εξόφληση οφειλών στους ιδιώτες. Αξιοποιούμε στρατηγικά τη δημόσια περιουσία προσελκύονται ξένες επενδύσεις. Η πλήρης ομαλοποίηση ρευστότητας είναι κυρίαρχος άξονας στην οικονομική πολιτική μας». Στόχος μας είναι, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός "η αποκατάσταση φιλικού κλίματος απέναντι στους επιχειρηματίες, ξένους και Έλληνες», για να τονίσει «σε αυτή τη διαδρομή έχουμε δυσκολίες και δεν λυγίζουμε. Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Χωρίς να ταλαντευόμαστε μπροστά στις δυσκολίες Η μάχη αυτή είναι μάχη για την Ελλάδα και η νίκη είναι για όλους τους Έλληνες».
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζαννιάς τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές ΜμΕ τα οποία ξεπερνούν το 8% από 2,4% με το οποίο δανείζονται οι ΜμΕ στη Γερμανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.