ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Fairfax επενδύει 144 εκατ και αποκτά τον έλεγχο της Eurobank Properties

13:01 - 19 Ιουν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H Fairfax επενδύει 144 εκατ και αποκτά τον έλεγχο της Eurobank Properties
Η καναδική επενδυτική εταιρία Fairfax Financial Holdings θα αυξήσει το ποσοστό της στην Eurobank Properties στο 42% από 19%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank την Τετάρτη.

 Σκοπός της συμφωνίας είναι η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στη Eurobank Properties να καταστεί η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. 


   Βάσει της συμφωνίας, η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ/μετοχή, προκειμένου να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η Fairfax θα αγοράσει τα δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος 20 εκατ. ευρώ. 
   Η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό 33,5% περίπου στην Eurobank Properties υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι μέτοχοι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους. 
   "Οι Έλληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ", είπε ο Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings.

 

2C2D57C06E5F1C37D0A99729E52A81A2

 

Από την πλευρά του, ο κύριος Νικόλαος Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για την Eurobank Properties, είπε σχετικά: «Η Eurobank έχει παράδοση στο να δημιουργεί αξία αξιοποιώντας ανεξάρτητες ομάδες διοίκησης με υψηλές ικανότητες για την εφαρμογή του στρατηγικού της οράματος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεκινάμε μια κοινή προσπάθεια με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτή μεγάλου κύρους, όπως η Fairfax Financial Holdings,που έχει δεσμευτεί να καλύψει περίπου € 144 εκ. από την ύψους € 200 εκ. ΑΜΚ της Eurobank Properties. Η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, τις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία μέσα σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις. Τα έσοδα από την ΑΜΚ, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τη χαμηλή της μόχλευση, δημιουργούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις. Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή που στην ουσία μετασχηματίζει την Eurobank Properties, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων στη χώρα, αλλά και στην εμπορική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

 

Σημειώνεται πως η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Eurobank Properties ανέρχεται στα 406 εκατ. ευρώ. Η Fairfax θα επενδύσει 164 εκατ. ευρώ. 
   Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ώστε η Eurobank να διατηρήσει τον διοικητικό έλεγχο της Eurobank Properties έως τον Ιούνιο του 2020, με τη Fairfax να έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. 
   Η Fairfax είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει και στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, αλλά δεν προχώρησαν σε συμφωνία καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι του ταμείου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 19 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.