ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Χατζηδάκης: Να ρίξουν οι τράπεζες ρευστό στην αγορά

00:02 - 04 Σεπ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κ. Χατζηδάκης: Να ρίξουν οι τράπεζες ρευστό στην αγορά
Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών.

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να «ρίξουν» ρευστό στην αγορά ζήτησε από τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την καλύτερη αξιοποίηση των εργαλείων ρευστότητας.
«Ζητάμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά μήνα, σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα, που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε ο υπουργός.

8 δισ. ευρώ στην αγορά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο υπουργός σημείωσε ότι θα τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα. Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι θα εξειδικευτούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμβασιοποιηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες, 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σε αυτό το ποσό αν προστεθεί και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις τότε τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία θα αγγίξουν τα 8 δις. ευρώ ή το 5% του ΑΕΠ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό.

Γ. Ζανιάς: 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς δήλωσε πως ότι η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα.
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια », εξήγησε, «ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ που τα μισά θα είναι από το πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ κτλ. και τα υπόλοιπα από τις τράπεζες».
«Σχεδόν 2 δισ. είναι σημαντικά ποσά, τα οποία δεν υπήρχαν πέρυσι και αν σε αυτά προστεθούν και άλλες προσπάθειες που γίνονται για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, μιλάμε για πολλά χρήματα τα οποία αναμένεται να πέσουν φέτος στην αγορά. Ίσως και 5% του ΑΕΠ, είναι 8 δισ. περίπου τα ληξιπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Πάντως ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα ζήτησης για αυτά τα δάνεια γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν.

trapezes590 010713

Τράπεζες: «Δεν θέλουμε να πάρουμε τα σπίτια του κόσμου»

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών».

Επίσης, ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. «Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.