ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η περίπτωση της Attica Bank

00:11 - 24 Σεπ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η περίπτωση της Attica Bank
Oι ξένοι "μετρούν" την Τράπεζα για να την εντάξουν στο καλάθι των επενδύσεών τους και να την συμπεριλάβουν στα προτεινόμενα χαρτιά.

Την πεποίθηση ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η Τράπεζα Αττικής θα συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές κάποιου ξένου επενδυτικού οίκου εκφράζει, μιλώντας στο «R», κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας.

Οι πρώτες επαφές και συναντήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και λίγο πριν από την επιτυχημένη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού, όπου οι ξένοι που είδαν τη διοίκηση της τράπεζας, δεν πίστευαν ότι υπάρχει στην Ελλάδα τράπεζα που δεν έχει «κρατικοποιηθεί», υπό την έννοια συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη σύνθεσή του.

 

Ένα ακόμα στοιχείο που αρέσει στους ξένους, είναι η ποιοτική σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ισχυρός μέτοχος, όπως είναι το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και τα περιθώρια ανάπτυξης της τράπεζας, η οποία μέχρι στιγμής θεωρείται από τις μικρές.  

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα Αττικής, συμμετείχε στο roadshow του Χ.Α. στις αρχές Σεπτεμβρίου που έγινε στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της Τράπεζας πραγματοποίησε συναντήσεις με ουκ ολίγα επενδυτικά σπίτια, ενώ λέγεται ότι έγιναν συναντήσεις και με έναν από τους μεγάλους ξένους οίκους που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, UBS, και JP Morgan.

 

trapeza600

 

Το μετά φόρων αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 59,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 81,1 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2012.

 

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η βελτίωση των συγκεντρωτικών λοιπών εσόδων μετά από φόρους, τα οποία περιορίστηκαν σε ζημία 31,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 100,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

 

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 65,1 εκατ. ευρώ, χωρίς την προσμέτρηση των κεφαλαίων που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Τράπεζας, συνολικού ύψους 398,8 εκ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ.

 

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/06/2013 σε 22,4%.

 

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/06/2013 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχονται σε 41 εκ. ευρώ περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 402,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 11,3% περίπου σε σχέση με τη χρήση του 2012. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/6/2013 διαμορφώθηκε σε 43%.

 

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία και το δυσμενές κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει, συνέχισε την σταθερή πολιτική προβλέψεων των τελευταίων ετών στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων, με τον δείκτη προβλέψεων προς μέσο όρο χορηγήσεων να διαμορφώνεται στις 229 μ.β. για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

trapeza-attikis650 

 

Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 14,8 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση της τάξης του 51,2% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012 ως συνέπεια του κύκλου ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, που έχει ως απόρροια τη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση χαμηλού κόστους ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο Β' εξάμηνο το κόστος άντλησης κεφαλαίων για την τράπεζα αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της απεξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (E.L.A.) και της ωρίμανσης της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 00:47 - 24 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.