ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκολιάς: "Πρώτα θωράκιση των τραπεζών και μετά προετοιμασία για στήριξη της οικονομίας"

13:41 - 26 Σεπ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τουρκολιάς: "Πρώτα θωράκιση των τραπεζών και μετά προετοιμασία για στήριξη της οικονομίας"
Όπως είπε, "η εξομάλυνση των συνθηκών δίνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των εργασιών της ΕΤΕ".

Την πεποίθηση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα στηρίξει πιο ενεργά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, εκτιμώντας πως ομαλοποιείται η κατάσταση όσον αφορά στη ρευστότητα.

 

Μιλώντας στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά, ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε το 2013 «έτος σταθμό» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλά και ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ, με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες.

 

«Έτσι, θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα και προετοιμάζεται να στηρίξει πιο ενεργά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης για πιστώσεις», επεσήμανε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.

 

Νέα πορεία για την οικονομία το 2014

Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Τουρκολιάς, είπε μεταξύ άλλων ότι η πλειονότητα των απόψεων συγκλίνει ότι το 2014 είναι ορατή μια νέα πορεία για την ελληνική οικονομία.

«Δεν αναφέρομαι μόνο σε δείκτες για πρωτογενές πλεόνασμα ή περιορισμό της ύφεσης. Αναφέρομαι σε εκτιμήσεις ξένων και ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρομαι σε αυτόν, τον κατά κάποιο τρόπο, δείκτη εμπιστοσύνης που εισπράττω και που συνοδεύεται με την αγωνία, λίγο πριν από το τέλος, λίγο πριν από τη συγκομιδή, μην καταστρέψουμε ό,τι με τόσο κόπο και κυρίως με θυσία πετύχαμε. Αισιοδοξώ ότι θα εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές τον ενάρετο κύκλο και όχι μόνο τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Απλώς και μονολεκτικά: Απαντοχή (δηλαδή αντοχή με ελπίδα)», τόνισε.

 

Ομαλοποιείται η ρευστότητα

Όσον αφορά στον ρόλο της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι η εξομάλυνση των συνθηκών δίνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των εργασιών του Ομίλου. Όπως είπε, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία εξαμήνου 2013, η τράπεζα πέτυχε θετική κερδοφορία, βασισμένη στα λειτουργικά αποτελέσματα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με τη ρευστότητα, μετά τις ασφυκτικές συνθήκες που βίωσε ο τραπεζικός κλάδος, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2013, πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς. Ως αιτίες γι’ αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την αύξηση των καταθέσεων του Ομίλου κατά 10% από το χαμηλό επίπεδο του Ιουνίου 2012, την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, τη μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα και την παράλληλη μείωση της έκθεσης στον ELA.

Οι παραπάνω παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 90% στην εγχώρια αγορά, που σημαίνει ότι, μετά από αρκετά χρόνια, οι χορηγήσεις χρηματοδοτούνται πλήρως από τις καταθέσεις της Τράπεζας. Παράλληλα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, το Core Tier I της Εθνικής Τράπεζας αποκαταστάθηκε στο 9,2%, είπε ο. Τουρκολιάς.

Στο επόμενο διάστημα, η ΕΤΕ στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο από το κατώτατο όριο του 9%, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 26 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.