ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Έντονο ενδιαφέρον από funds για την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου (ή placement) - Στα σκαριά roadshow στη Νέα Υόρκη

00:05 - 27 Σεπ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Eurobank: Έντονο ενδιαφέρον από funds για την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου (ή placement) - Στα σκαριά roadshow στη Νέα Υόρκη
Tα σενάρια για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Ενθαρρυντικά μηνύματα αποκόμισε κατά την επιστροφή του χθες από το Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου, όπου παραβρέθηκε στο roadshow για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που διοργάνωσε η Bank of America/Merrill Lynch. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα σε ένα μήνα να βρεθεί στο Λονδίνο δύο φορές (σ.σ. η πρώτη φορά ήταν στο roadshow του Χ.Α.), όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατ’ ιδίαν εκπροσώπους μεγάλων οίκων του εξωτερικού, στην προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της Eurobank να διευρύνει τη μετοχική βάση της τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση.  

 

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, το προσφορότερο σενάριο είναι  να γίνει είτε placement, είτε αύξηση κεφαλαίου, βεβαίως σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, προκειμένου να δελεαστούν οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές. Από τους οποίους δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι εγχώριοι παίκτες της τραπεζικής αγοράς.

 

Το ενδιαφέρον των ξένων είναι δεδομένο για τον τραπεζικό κλάδο, αφού τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας αλλάζουν , το risk country περιορίζεται και η κυβέρνηση φαίνεται ότι πετυχαίνει τους στόχους που έχει βάλει η τρόικα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι μέχρι τέλος του χρόνου προετοιμάζεται από πλευράς διοίκησης της Eurobank, ένα ακόμα roadshow, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Νέα Υόρκη.

 

Ήδη, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα σενάρια. Υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένης της αρνητικής κατάστασης στην οποία παραμένει επί πενταετία η Ελληνική οικονομία, δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού. Διότι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το πρόβλημα ρίσκου χώρας διατηρείται, ειδικά όσο δεν ευρίσκεται λύση σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά τον Αύγουστο του 2014.

 

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, θα επιδιώξουν να… μοσχοπουλήσουν τα assets, από ακίνητα και ξενοδοχεία, μέχρι συμμετοχές σε επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά την κρίση δείχνουν να αντιστέκονται. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να απαγκιστρωθεί από ξενοδοχεία, συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

 

Οι όποιες προσφορές υπάρχουν τώρα στο τραπέζι δεν γεμίζουν πολύ το μάτι εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη Eurobank, δηλαδή του ΤΧΣ. Οι προσφορές από τα hedge funds αφορά τα ίδια και το άνοιγμα νέας γραμμής ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτούν μη τραπεζικές δραστηριότητές τους. Από την άλλη, οι Έλληνες καταθέτες δεν είναι ακόμα ώριμοι για αλλαγές τέτοιου είδους στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, οι οποίοι επιλέγουν να βάζουν τα λεφτά τους σε τράπεζες που εκπροσωπούνται από βαριά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

 

Η περίπτωση της Eurobank, σύμφωνα με την αγορά πάντως, αποτελεί κλασική περίπτωση turn around story για την αγορά.  Η τράπεζαεμφάνισε βελτίωση οργανικής κερδοφορίας καθώς τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν στο β τρίμηνο στα 120 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου. Η επίδοση οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και στη περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη ( 8,5% σε ετήσια βάση). Ταυτόχρονα μειώθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 29% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο της χρήσης, με τις προβλέψεις να παραμένουν σταθερές στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου. Η τράπεζα εμφάνισε ζημιές 244 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος στο β τρίμηνο και καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 45 εκατ. ευρώ συνυπολογιζομένου και του αναβαλλόμενου φόρου. Η απόκτηση των Τ.Τ και Proton ενισχύει τη ρευστότητα της τράπεζας κατά 4 δις ευρώ και θα προσθέσει συνέργειες που θα κλιμακωθούν ως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και θα ενισχύσει το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται πρόγραμμα ανασχεδιασμού του επιχειρηματικού και λειτουργικού της μοντέλου με στόχο την ανάδειξη του πελατοκεντρικού της χαρακτήρα και την περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας και αποτελεσματικότητας, ώστε να επανέλθει σε κερδοφορία και να υποβοηθηθεί η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.