ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bad banks από Εθνική και Πειραιώς

13:35 - 03 Οκτ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Bad banks από Εθνική και Πειραιώς
H Eθνική βρίσκεται σε συνομιλίες με ιδιώτες επενδυτές για τη δημιουργία ενός joint venture για τη λήψη μειοψηφικών μεριδίων σε ορισμένα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικών δανείων.

Στη δημιουργία bad banks προβαίνουν άμεσα η Εθνική και η Πειραιώς για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Οι bad banks έχουν δημιουργηθεί από διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των απλήρωτων δανείων - συχνά τα πωλούν distress funds – αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον υγιή τομέα της επιχείρησής τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επί του παρόντος εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει αυτό το είδος της διαίρεσης στη Royal Bank of Scotland, η οποία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη παρά το γεγονός ότι διεσώθη, όταν βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις τράπεζες στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει συρρικνωθεί 25% από έξι συναπτά έτη ύφεσης. Οι τράπεζες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από ζημίες 27 δισ. ευρώ που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010.

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, τα επισφαλή δάνεια άγγιζαν το 29% στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, πάνω από τρεις φορές το μέσο όρο του 7,15% που κατέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ευρωζώνη το 2012.

 

O αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με ιδιώτες επενδυτές για τη δημιουργία ενός joint venture για τη λήψη  μειοψηφικών μεριδίων σε ορισμένα μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικών δανείων.

 

Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (24,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της), σκοπεύει να δημιουργήσει μια “bad bank” στους επόμενους δύο μήνες και βρίσκεται στην διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την υποστήριξη του έργου.

 

Ο κ. Α. Θωμόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος & Deputy CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι η τράπεζα του όπου οι απομειώσεις φτάνουν στο 33%, αναζητά τρόπους για να διαχωρίσει τα υγιή δάνεια από τα εξυπηρετούμενα και ελπίζει το θέμα να έχει ρυθμιστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.

 

Οι άλλες μεγάλες τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τη στρατηγική τους στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το Reuters.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:43 - 03 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.