ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουλάει προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια η Εθνική

17:11 - 04 Νοε 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πουλάει προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια η Εθνική
Μέσα στο μήνα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καλείται να λάβει την απόφαση αν θα πουλήσει σε ξένα funds μέρος των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων της.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου η Εθνική πρόκειται για δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ στα οποία είτε έχει σχηματίσει προβλέψεις είτε τα έχει διαγράψει και στόχος είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου στο 25% - 40% της ονομαστικής του αξίας ώστε να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που έχει καταβάλει για προβλέψεις και διαγραφές.

Όπως έχει γράψει το “R”,  η δημιουργία των bad banks κολλάει στη χρηματοδότηση. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών, τόσο της Εθνικής, όσο και της Πειραιώς για τη δημιουργία «κακών τραπεζών», στις οποίες θα περάσουν όλα τα προβληματικά και κόκκινα δάνεια, τα οποία για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονται στα 60 με 65 δις. ευρώ.

 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο διαπραγματεύσεων με την Goldman Sachs, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με κεφάλαια τη νέα κακή τράπεζα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Γενική, συμμετέχοντας με ποσοστό 25%.

 

Τα νέα κεφάλαια απαιτούνται ως αντιστάθμισμα των κόκκινων δανείων, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Προς το παρόν τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ή οριστικοποιηθεί, εκτός από το ότι η Εθνική, αλλά και η Πειραιώς βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με δυνητικούς επενδυτές.

 

Οι τράπεζες πάντως, φαίνεται ότι απορρίπτουν τόσο το να ελέγξουν μέσω των δικών τους διευθύνσεων τα κόκκινα δάνεια, όσο και το να τα πουλήσουν σε distress funds. Το πρώτο, διότι θα πάρει μεγάλο διάστημα να ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, δεδομένης της άσχημης οικονομικής συγκυρίας και της απροθυμίας ή της αδυναμίας πληρωμής από τους δανειολήπτες, είτε νοικοκυριά είναι αυτά, είτε επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, οι διευκολύνσεις που κάνουν στους δανειολήπτες, κυρίως με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι, όπως εξηγούν τραπεζίτες ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν σε αυτή τη συγκυρία. «Έχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, όσο υπάρχουν τα προβληματικά δάνεια δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν υγιείς πελάτες και κυρίως επιχειρήσεις και μάλιστα από τη στιγμή που τα γρανάζια της οικονομίας αρχίζουν να παίρνουν μπροστά.

 

Το δεύτερο απορρίπτεται διότι ξέρουν εξ ορισμού ότι αν πουλήσουν τα δάνεια στο 20 και στο 30% της αξίας τους, όπως ζητούν τα distress funds θα κάνουν διαγραφές στους ισολογισμούς τους για το υπόλοιπο 80 ή 70%, απώλειες οι οποίες θα συνοδεύουν τις τράπεζες για τα υπόλοιπα χρόνια.  Μάλιστα, τα ίδια τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το παράδειγμα της Citibank Ελλάδος που πούλησε τα δάνειά της στο 30% της αξίας τους  στο hedge fund Βaupost, δεν πρόκειται να αποτελέσει τον κανόνα, διότι είναι γνωστό πια στην τραπεζική πιάτσα ότι η Citibank σιγά – σιγά αποχωρεί από την Ελληνική αγορά, γι’ αυτό και το μεγάλο λουκέτο στα υποκαταστήματά της ανά την Ελλάδα την τελευταία διετία.

 

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Citibank μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού εταιρικού οχήματος στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα άλλα τοξικά στοιχεία του ισολογισμού. Η διοίκηση της τράπεζας είχε  τον διπλό στόχο, δηλαδή από τη μία να δίνει ώθηση και να καταγράφει υψηλές αποδόσεις  μέσω των εργασιών της και από την άλλη να επιτυγχάνει την μείωση του ύψους των προβληματικών στοιχείων.   

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.