ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιδιωτικά Κεφάλαια» για τις τράπεζες αναζητά το Eurogroup

12:57 - 15 Νοε 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Ιδιωτικά Κεφάλαια» για τις τράπεζες αναζητά το Eurogroup
Το θέμα των τραπεζών είναι για τους υπουργούς Οικονομικών κορυφαίο, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεσμευτούν την Παρασκευή να στηρίξουν τις τράπεζές τους, εάν τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν το 2014 δείξουν ότι χρειάζονται ενίσχυση κεφαλαίων, αναφέρει το προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης, σύμφωνα με το Reuters.Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, πιθανόν από το 2015, θα ζητείται η βοήθεια ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης και των καταθετών άνω των 100.000, για την αναδιάρθρωση μιας τράπεζας.
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των τραπεζών είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την τραπεζική ενοποίηση της Ε.Ε. Πριν την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης θα προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ και
ένα stress test όλων των τραπεζών της Ε.Ε.
 
Σε περίπτωση που οι τα stress tests δείξουν ότι μια τράπεζα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα, το βάρος θα κληθούν να υποστούν οι μέτοχοι και άλλοι επενδυτές. Όμως εάν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανεπαρκές και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω επιβολής ζημιών στους ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να καλύψουν την «τρύπα», όπως απαιτεί η Γερμανία σε αντίθεση με άλλουε εταίρους που θέλουν τη δουλειά αυτή να την κάνει ο Μηχανισμός.
 
«Στην περίπτωση που το τεστ αποκαλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, θα καλυφθεί με τη σειρά από τις ακόλουθες πηγές: πρώτα οι ιδιωτικές πηγές, μετά εθνικές και εν τέλει, τα εργαλεία της ευρωζώνης και της ΕΕ» τονίζει το προσχέδιο βάζοντας τα «πράγματα στη θέση τους», κι ανοίγοντας το δρόμο για «πειράγματα» καταθέσεων ή κι ομολογιών. 
 
Το προσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι η κρατική βοήθεια θα υφίσταται μόνο εάν δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια ενώ θα έχει βαρύ κόστος - επιβολή ζημιών στους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, αλλαγή διοίκησης και περιορισμοί σε μισθούς και bonus.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.